Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Obnovitelná energie a úspory energie / od 8.12.2014 do 28.12.2015


zpět na aktuální články

28.12.2015
Břetislav Koč

Druhý díl seriálu o větrných elektrárnách popisuje počátky větrné energetiky v Dánsku a v Německu, tedy v zemích, které se staly technologickými i uživatelskými lídry v tomto odvětví. Zároveň je uvedeno několik paralelních příběhů větrných elektráren, které byly pro vývoj tohoto oboru podstatné – ať už jako vývojové stupně nebo jako „slepé uličky“.

14.12.2015
Ing. Vladimír Stupavský, redakce

U poměrně nové technologie, jakou je topení na pelety, se mohou vyskytovat potíže způsobené nedostatečnou znalostí této technologie. To se týká i peletových skladů, které musí zajistit jak zachování kvality pelet tak bezpečný provoz. Od září 2015 jsou požadavky na peletové sklady shrnuty v národních pokynech pro skladování pelet.

7.12.2015
Ing. Michaela Perďochová, Ph.D.

Při skladování tuhých biopaliv se do ovzduší uvolňují plynné látky, z nichž některé mohou být nebezpečné pro zdraví a životní prostředí. Složení a množství těchto plynných produktů je závislé na mnoha faktorech, z nichž mezi nejdůležitější patří teplota.

30.11.2015
Ing. Michaela Perďochová, Ph.D., VŠB - TU Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství

K samovznícení biopaliv dochází zejména při jejich skladování ve velkých hromadách. Tento článek se zabývá náchylností k samovznícení a vlivem vlhkosti na teplotu samovznícení dřevní štěpky podle normy EN 15188. Uvedené poznatky lze použít pro stanovení bezpečných podmínek pro skladování dřevní hmoty a volbu bezpečnostních opatření.

15.11.2015
Ing. Josef Hylský, Ing. Dávid Strachala, Doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.

Je analyzováno stárnutí modulů fotovoltaické elektrárny v Dukovanech. V práci je porovnávána jak výroba elektrické energie v jednotlivých letech, tak pokles hodnot maximálního výkonu fotovoltaického modulu od hodnot udávaných výrobcem a rovněž jsou zde popsány zjištěné defekty na vybraných modulech

5.10.2015
Ing. Nikola Pokorný, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, Buštěhrad, Ing. Bořivoj Šourek, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

Příspěvek se věnuje změně normy pro zkoušení solárních tepelných kolektorů, dopadu změny ve vyhodnocení křivky účinnosti používání ve výpočtech a souvislostech s legislativními dokumenty, případně dokumenty vázanými na programy podpory solárních tepelných soustav.

27.7.2015
Ing. Luboš CHLUBNA, Ing. Ivan NOVOTNÝ, Ing. Jiří HOLUB, Ing. Vítězslav VLČEK, Půdní služba, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha

Interaktivní mapa obnovitelných zdrojů ReStEP představuje komplexní aplikaci pro posuzování a navrhování energetických záměrů s důrazem na optimální využití lokálních zdrojů OZE. Výstupem aplikace je report s komplexním vyhodnocením lokalizované oblasti.

13.7.2015
Ing. Jan Koloničný, Ph.D., Ing. Lubomír Martiník, Ing. David Kupka, Ph.D., VŠB- Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

Kondenzační kotle menších výkonů se téměř výhradně uplatňují jen v oblasti spalování plynných a kapalných paliv, jež se vyznačují poměrně vysokou čistotou spalin. V případě biomasy se tento typ kotle nejčastěji používá ke spalování pelet, které mají velmi nízkou vlhkost (zpravidla do 5 % hmotnosti). Kondenzační kotle menších výkonů na spalování biomasy s vyšším podílem vlhkosti, jakou je například štěpka, se dosud na trhu nevyskytují.

25.5.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

Třetí část seriálu se zaměřuje na prvky solární soustavy. Skutečnost, že z důvodu snížení ceny solárního systému dochází k poddimenzování prvků, je očekávatelná. Ovšem případy, kdy jsou porušeny základní bezpečnostní zásady, jsou dokladem o nekompetenci montážní firmy nejen v oblasti solárních soustav, ale v oboru vytápění obecně.

13.4.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

Druhá část seriálu se zaměřuje na solární kolektory. Základní axiomy solární tepelné techniky berou za své, pokud se projektant nebo realizační firma snaží realizaci provést za každou „cenu“. Poznat kvalitu solárního kolektoru na první pohled není snadné, ale od toho jsou nezávislé zkušební laboratoře.

30.3.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

První část seriálu se zamýšlí nad obecnou kvalitou dodavatelských firem a především pak nad smyslem instalace solární soustavy. U instalací bez předchozího projektu a výpočtu energetických přínosů je nesnadné identifikovat, co bylo předmětem dodávky, zda pouze materiál nebo funkční solární soustava.

19.1.2015
Pavel Ševela, Bjarne W. Olesen, Department of Civil Engineering, Technical University of Denmark

Vývoj prototypu fotovoltaicko-tepelného systému (FVT) byl popsán v předešlém článku. Tento druhý díl se věnuje následné integraci FVT panelů do systému TZB soutěžního domu „FOLD“, v rámci soutěže Solar Decathlon Europe 2012. Při návrhu integrace byl uvažován vliv FVT systému na celkovou energetickou bilanci domu, jednoduchost realizace a snadná údržba.

12.1.2015
RNDr. Ladislav Metelka, Ph.D., Český hydrometeorologický ústav, pobočka Hradec Králové

Ozonová vrstva je nezbytná pro život na Zemi, chrání biosféru před nadměrnými dávkami UV záření. Poškozování ozonové vrstvy freony antropogenního původu znamenalo závažný problém. Díky Montrealskému protokolu a jeho dodatkům se ale dnes ozonová vrstva regeneruje, a to prakticky v globálním měřítku. Obnovování urychluje změna klimatu, v budoucnosti by to mohlo vést k nedostatku UV záření.

15.12.2014
Ing. Aleš Bufka, Ing. Daniel Rosecký

Tuto komplexní statistickou zprávu připravilo oddělení datové podpory koncepcí Ministerstva průmyslu a obchodu. Zpráva se zaměřuje na pozici obnovitelných zdrojů v energetické bilanci České republiky a detailně popisuje vývoj jednotlivých kategorií obnovitelných zdrojů energie, včetně dlouhodobých časových řad.

8.12.2014
Ing. Aleš Bufka, Ing. Daniel Rosecký

Tuto komplexní statistickou zprávu připravilo oddělení datové podpory koncepcí Ministerstva průmyslu a obchodu. Zpráva se zaměřuje na pozici obnovitelných zdrojů v energetické bilanci České republiky a detailně popisuje vývoj jednotlivých kategorií obnovitelných zdrojů energie, včetně dlouhodobých časových řad. Zpráva obsahuje statistická data o využití biomasy, bioplynu, kapalných biopaliv, solární, větrné i vodní energie, tepelných čerpadel a biologicky rozložitelné složky odpadů. V úvodu jednotlivých kapitol je popsána metodika přípravy statistických dat. Publikovaná data jsou plně kompatibilní s daty zasílanými do IEA a Eurostatu.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama