Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jan Krčmář: Solární elektrárnu na každou střechu? To ani náznakem nebude stačit

Stavba fotovoltaiky téměř výhradně na střechách rodinných domů znamená, „že v době energetické krize dáme levnou elektřinu z fotovoltaiky třeba třetině Benešova,“ říká v rozhovoru Jan Krčmář, ředitel Solární asociace. Jaké jsou bariéry rozvoje fotovoltaiky na rodinných domech, v areálech firem nebo na polích? A proč o ně vůbec usilovat?

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

ČR zažívá druhý solární boom. Ale jen ve srovnání se svou vlastní minulosti. Pokud 10 let neinstalujeme téměř nic, je pak půl gigawattu za rok obrovským skokem dopředu. Jenže v kontextu okolních zemí instalujeme výrazně méně. V kontextu výkonu na obyvatele také. A v kontextu výkonu, který potřebujeme, abychom zvládli alespoň trochu kompenzovat odstavení uhelných elektráren, je výkon 1 000 megawattů na střechách rodinných domů a firem naprosto zanedbatelný. Potřebujeme výrazně více zelené elektřiny.

Bariéry rozvoje fotovoltaiky v ČR v roce 2023 jsou tématem rozhovoru s Janem Krčmářem, ředitelem Solární asociace.

Bariéry rozvoje fotovoltaiky na rodinných domech

Máme Novou zelenou úsporám, postavit fotovoltaiku na rodinný dům je jednodušší než kdy dřív. Nestačí to?

Nestačí. V roce 2022 byly dotace i příznivé podmínky, ale nebyl dostatek komponentů ani instalačních firem. V roce 2023 je sice dostatek montážníků i komponentů, ale zase není dostatečná kapacita připojení. Kde je, blokují stavbu fotovoltaiky památkáři. A i navzdory novele lex OZE II máme v ČR stále měření spotřeby elektřiny po fázích, díky čemuž musíme instalovat dražší a složitější fotovoltaiku než v zahraničí. Jak dostat elektřinu z fotovoltaiky mezi většinu českých domácností? Podívejte se na rozhovor s Janem Krčmářem, ředitelem Solární asociace.

Překážky rozvoje fotovoltaiky pro firmy

Fotovoltaika je pro firmy mnohem výhodnější než pro domácnosti – firmy mají odběr přes den, kdy fotovoltaika vyrábí. Zvládnou tak spotřebovat mnohem více vyrobené elektřiny na místě. A to je právě problém. Proč? Dozvíte se v rozhovoru s Janem Krčmářem, ředitelem Solární asociace.

Druhá věc je, že fotovoltaika na střeše firmy není dostatečná vzhledem ke spotřebě firmy. Ale firmy budou v blízké budoucnosti potřebovat mnohem více zelené elektřiny, aby byly konkurenceschopné. Jaké mají možnosti v ČR? V rozhovoru pro estav.tv odpovídá Jan Krčmář, ředitel Solární asociace.

Nové velké solární parky

Fotovoltaika na střechách sice nezabírá žádné místo, ale v souvislosti s elektrifikací vytápění, dopravy a odstavování fosilních zdrojů elektřiny, ani náznakem nestačí. Má-li mít ČR dostatek bezemisní elektřiny, potřebuje výrazně více obnovitelných zdrojů a tedy i velké fotovoltaické parky.

A ty se v ČR staví také obtížně, jako všechno ostatní. Po deseti letech nadávání na solární barony není lehké přijít na obecní úřad s plánem výstavby solárního parku. Druhá překážka je na straně distribuce, volné kapacity pro připojení nových zdrojů jsou rezervované.

Oba problémy jsou administrativní. Kapacita sítě se samozřejmě rozhodnutím úředníka nezvýší, ale dá se mnohem lépe hospodařit s rezervovanou kapacitou připojení pro budoucí investice. Čímž se sníží cena i čas stavby novách zdrojů, které v ČR budou potřeba.

Co by se stalo, kdybychom se rozhodli instalovat veškerou fotovoltaiku jen na úrodné půdě? Pusťte si rozhovor s Janem Krčmářem, ředitelem Solární asociace.

 
 
Reklama