Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika pro bytové domy – SČMBD ve spolupráci s S-Power Energies spouští veřejné workshopy a konzultace

Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD) od října navázal spolupráci se společností S-Power Energies, jednou z nejsilnějších instalačních firem na českém trhu. Ta bude pro členy SČMBD v příštím roce pořádat osvětové workshopy a konzultace.

Fotovoltaika na bytovém domě, foto © S-Power Energies
Fotovoltaika na bytovém domě, foto © S-Power Energies

„Na rozdíl od přechozích let můžou nyní obyvatelé bytových domů využívat energii z vlastního zdroje nejen ve společných prostorách, ale i v jednotlivých bytech. Jde to díky novele vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, která platí od 1.1.2023. I obyvatelé sídlišť tak získali možnost snížit své provozní náklady pomocí solární energie, což je zásadní posun,“ komentuje Michal Mládek, který v rámci S-Power Energies vede oddělení fotovoltaik pro bytové domy.

Není obvyklé, aby SČMBD navazoval podobnou formu spolupráce s nějakou montážní či instalační firmou. „V tomto případě jsme však udělali výjimku. Hlad po objektivních informacích z oblasti fungovaní FVE v bytových domech je obrovský. Proto jsme se rozhodli tímto krokem přispět k ještě větší osvětě. S-Power Energies patří ke klíčovým hráčům na trhu FVE, proto věříme, že nově uzavřená dohoda bude přínosem pro všechny naše členy,“ uvádí Martin Hanák, ředitel metodického odboru SČMBD.

Od přednášek po výhodnější přípravu projektu

S-Power Energies bude v rámci akcí SČMBD pořádat nejrůznější přednášky či workshopy. Členům svazu navíc nabídne bezplatné konzultace v otázkách proveditelnosti instalace na jejich konkrétním domě.

Navrch budou mít členská bytová družstva a SVJ možnost pořídit za zvýhodněných podmínek tzv. projektovou přípravu. Ta může zahrnovat například technickou obhlídku místa instalace, statický posudek, detailní vizualizaci elektrárny nebo podání žádosti o připojení k distribuční síti.

„Projektová příprava nikoho k ničemu nezavazuje. Může to tedy být ideální řešení pro družstva a SVJ, která v otázce pořízení fotovoltaiky zatím váhají. Takto se můžou dopředu přesvědčit, jestli jim vlastní elektrárna dává smysl. A pokud se do čtyř měsíců rozhodnou opravdu si ji u nás pořídit, částku za projektovou přípravu jim z výsledné ceny kompletně odečteme,“ říká Michal Mládek.

V závislosti na složitosti projektu se cena projektové přípravy obvykle pohybuje od nižších až po vyšší desítky tisíc korun.

 
 
Reklama