Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SolaX Power ESS v sestavě 3 kWh – efektivita a variabilita pro jednofázové fotovoltaické elektrárny

Systém SolaX Power ESS čtvrté generace (G4) představuje velmi efektivní systém pro ukládání energie. Tento 3kW hybridní střídač v kombinaci s bateriemi Triple Power 3,0 kWh nabízí jednoduchou instalaci i spuštění do provozu.

Nechte návrh fotovoltaiky na odbornících

Hledáte-li dodavatele, který by vám celý systém nejen dodal, ale také navrhl přesně na míru vašich potřeb, obraťte se na společnost Solarity, která je dlouhodobým partnerem společnosti SolaX Power a zabývá se kompletní distribucí a prodejem solárních systémů a dalšího příslušenství pro FVE. Zkušení odborníci jsou vám vždy při ruce, pokud potřebujete pomoc s návrhem systému nebo v případě, že potřebujete vyřešit problém s fotovoltaikou.

Složení systému SolaX Power ESS

Základ je tvořen hybridním střídačem SolaX Power X1-Hybrid-3.0-M, G4, a mateboxem SolaX X-ESS G4 X1. Pokud by sestava SolaX Power ESS neobsahovala matebox, je nutné použít střídač ve verzi D “X1-Hybrid-3.0-D, G4” (s DC vypínačem).

Další součástí systému je Battery Management System (BMS) čtvrté generace (G4) pro baterii T30bateriový modul T30 3kWh, opět ve variantě G4. BMS je monitorovací, ovládací a ochranná jednotka, který dohlíží a i řídí nabíjecí a vybíjecí procesy.

Pomocí wi-fi připojení je možné provádět monitoring systému prostřednictvím chytrého telefonu, tabletu či PC. V dohledovém systému může uživatel v reálném čase možné vidět aktuální výrobu elektrárny, spotřebu domácnosti, stav baterie, apod. Vzdálený přístup do monitoringu může použít i instalační či servisní organizace a provést nezbytná nastavení.

Nabídka provozních režimů fotovoltaické elektrárny

Právě variabilita výběru mezi provozními režimy umožňuje systému SolaX Power ESS optimální využití vyrobené energie.

Na výběr máte 4 režimy domácí elektrárny:

  1. Jako výchozí režim je nastaveno “vlastní použití”, kdy systém využívá elektřinu z fotovoltaiky pro napájení spotřeby domu a posléze také na nabíjení baterie. Tento režim je nejvhodnější pro oblasti s vysokou cenou elektřiny a nízkou výkupní cenou.
  2. Pokud se zvolí “záložní režim”, bude si baterie udržovat rezervu pro případ výpadku sítě. Při „blackoutu“ je dům napájen z baterie Triple Power, která slouží jako záložní zdroj. Režim je vhodný pro oblasti s častými výpadky elektřiny.
  3. V případě režimu “přednastavené nabíjení a vybíjení” se během určeného času baterie nabíjí ze sítě (například v době nízkého tarifu).
  4. U režimu “priorita napájení” je automaticky nastaveno prvotní napájení místních zařízení a až poté export do veřejné sítě.

Celý systém nabízí rychlý přechod ze sítě do off-grid prostředí a díky rychlé instalaci ho lze začít využívat v rámci několika hodin. SolaX Power ESS je ideální pro ukládání energie u menších domů s nestabilní sítí.

Jednoduchá montáž a zprovoznění fotovoltaiky

Jistě vás potěší, že systém SolaX Power ESS nabízí chytrý all-in-one design, který usnadňuje jeho montáž. Tedy tento SolaX Power je dodáván jako kompletní systém, který se skládá ze samotného hybridního střídače, rozvaděče včetně smart meteru (mateboxu), bateriového modulu, BMS, backup výstupu a kabeláže pro spojení střídače, baterky a BMS.

Po montáži domácí elektrárny je vždy důležité se ujistit, zda jsou všechny kabely správně zapojené. Teprve poté je možné uvést celý systém do provozu. Po zapnutí jističe střídavého a poté i stejnosměrného proudu na mateboxu se spustí střídače a kontrola sítě včetně kontroly jednotlivých stringů fotovoltaické elektrárny. Systém začne elektřinu vyrábět v rozmezí od minuty až do jedné hodiny od zapnutí (podle kódu země).

Při zapnutí jističe na modulu BMS můžete zapnout baterii tak, že stisknete tlačítko Start déle než jednu vteřinu. O tom, zda a jak probíhá komunikace mezi baterií a střídačem, informuje LED kontrolka umístěná na BMS modulu.

V případě, že potřebujete poradit s výběrem nebo instalací systému SolaX Power ESS, spojte se s odborníky a konzultujte s nimi zamýšlenou aplikaci systému.


Solarity s. r. o.
logo Solarity s. r. o.

V Solarity s.r.o. poskytujeme od roku 2008 profesionální on-grid a off-grid řešení fotovoltaických systémů pro klienty v Evropě, Africe a na Blízkém východě. Spolupracujeme s instalačními firmami, distributory, EPC společnostmi, s výrobci a velkoobchody ...