Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozhovor: Spolupráce K2 Systems a Solarity je spojením kvalitních služeb a špičkových montážních systémů pro FVE

Využití solární energie patří, zejména v posledních letech, k velmi diskutovaným tématům. V rozhovoru s Matjažem Grošeljem, Country Managerem společnosti K2 Systems věnující se vývoji a výrobě montážních systémů pro FVE a s Petrem Hašplem Marketingovým Managerem ze společnosti Solarity, která je mezinárodním distributorem a velkoobchodním prodejcem fotovoltaických systémů, se na toto téma podíváme blíže z jejich pohledu.

V souvislosti se stále rostoucími cenami energií se velmi zvýšil zájem o fotovoltaiku. Pane Grošelji, jak vnímáte aktuálně globální situaci na trhu?

Společně s mými kolegy z K2 věříme, že máme před sebou desetiletý růst, doufejme, že na udržitelnější úrovni než v roce 2022. V roce 2022 poptávka po fotovoltaických zařízeních včetně našich montážních systémů raketově rostla. Jako společnost jsme se zaměřovali na řízení dodavatelských řetězců, zajištění dostatku dodávek a neustálou komunikaci s našimi klienty. Společnosti včetně té naší se také potýkaly s prudkými nárůsty cen surovin používaných k výrobě produktů, částečně kvůli geopolitice a také kvůli nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou v dodavatelském řetězci. Ceny se nyní začaly stabilizovat, což usnadňuje orientaci v tomto prostředí s tak rychlým růstem.

Myslíte si, že se FVE stane v budoucnu jedním z hlavních zdrojů energie? Jaký byste nastínil vývoj využití solární energie v příštích několika letech?

Domníváme se, že trajektorie růstu je pouze směrem vzhůru. Obecně lze říci, že obnovitelné zdroje a samotné téma ESG je něco, co společnosti po celém světě plně přijímají. To zahrnuje vlády i průměrného člověka. Ve spojení s atraktivní cenovou dostupností solární energie věříme ve velmi prosperující rok, který nás čeká, protože solární energie se nyní stala také investicí s velmi pevnými obchodními základy.

Vzestup zájmu o instalace solárních panelů jde ruku v ruce s inovacemi v oblasti montážních systémů. Jaké může v současnosti nabídnout K2 Systems novinky a technologie pro zákazníky, kteří by měli zájem o využití FVE?

V K2 se zaměřujeme na zefektivnění produktového sortimentu, přidávání nových řešení do segmentu střech a výrobu komponent, které jsou lehčí nebo mají menší počet součástí. Cílem je ještě více zrychlit a usnadnit instalaci technikům. Druhým tématem, na které se moji kolegové zaměřují, je neustálá modernizace našich digitálních řešení, kde nabízíme některé sofistikované nástroje pro projektanty a instalační techniky pro úsporu času. Zde musím zmínit náš software K2 Base a také DocuApp.

Můžete svým klientům nabídnout i něco dalšího, než je dodávka montážního systému K2 Systems? Čím se odlišujete od konkurence?

Jsou to vždy lidé, kteří jsou součástí úspěchu a napříč všemi odděleními. Společnost K2 byla založena v roce 2004, což v mladém odvětví, jako je solární, z ní již nedělá mladou společnost. K2 je nyní již velmi zkušenou společností, což se odráží v jejích inovativních technických řešeních a také v poskytování vynikajících poradenských služeb našim klientům. V neposlední řadě se na našem úspěchu významně podílejí také dlouhodobé vztahy K2 s našimi obchodními partnery a velmi vysoké uznání značky K2.

Společnost K2 Systems v rámci evropského trhu dlouhodobě spolupracuje se společností Solarity, která dodává FV systémy na 4 světových kontinentech.

Pane Hašple, jaké benefity pro vaše zákazníky vyplývají z úzké spolupráce se společností K2 systems?

V průběhu více než 11 let jsme spolupracovali již se stovkami B2B klientů z více než 50 zemí světa, a protože chceme poskytovat vždy ta nejlepší řešení, spolupracujeme s partnery, kteří nám jsou schopni dodat nejnovější technologie. Montážní systémy od K2 Systems jsou příkladem toho, kdy dokážeme spojit vysokou kvalitu a další výhody plynoucí ze spolupráce.

Znamená to tedy, že vaši zákazníci nezískají pouze produkt, ale i něco „navíc“?

Základem je vždy dodávka vysoce kvalitních fotovoltaických systémů zahrnujících kompletní on-grid a off-grid řešení, jejichž součástí jsou solární panely, střídače, montážní systémy a další FV příslušenství. K tomu mohou naši klienti využít i promyšlený systém školení a webinářů, díky kterým se poté dokáží lépe orientovat v problematice výběru, využití, instalace a dalších možnostech solárních systémů.

Jaké další služby od vás může klient očekávat?

V tomto oboru je opravdu důležitá odbornost, a proto si dáváme záležet na důkladném školení celého personálu. Z našich dlouholetých zkušeností vycházíme při poskytování profesionální technické podpory. Dalším zajímavým prvkem je partnerský program, prostřednictvím kterého mohou naši věrní zákazníci získat speciální ceny nebo mají přístup k exkluzivním nabídkám.

Zaměřujete se na dodávku fotovoltaiky jen pro Evropu nebo mohou vaše služby využít i zájemci z dalších zemí?

Neustále rozšiřujeme naši působnost. V současnosti pokrýváme nejen evropský trh, ale náš mezinárodní tým odborníků operuje po celém světě. Máme zastoupení jak v Praze, tak v Budapešti, Kyjevě, Varšavě, Bogotě, Ammánu a Casablance. Dá se říci, že ať už je klient kdekoli, jsme schopni mu zajistit návrh FVE a dodávku řešení ve 100% kvalitě.


Solarity s. r. o.
logo Solarity s. r. o.

V Solarity s.r.o. poskytujeme od roku 2008 profesionální on-grid a off-grid řešení fotovoltaických systémů pro klienty v Evropě, Africe a na Blízkém východě. Spolupracujeme s instalačními firmami, distributory, EPC společnostmi, s výrobci a velkoobchody ...