Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Německý ministr Altmaier navrhuje zmrazení příspěvku na obnovitelné zdroje

Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier včera zveřejnil plány na zastavení růstu příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů na dva roky a pomalejší růst v následujících letech. Součástí plánu je pozdržení výplaty nebo dočasné snížení výkupních cen a omezení výjimek pro velké odběratele.

Altmaier požádal parlament o urychlené projednání jeho návrhu, aby mohl vstoupit v platnost od 1. srpna 2013, tj. pouze několik týdnů před volbami. Jeho návrhy na zmrazení a následné omezení růstu příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů nenahrazují zásadní reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů (EEG), prohlásil Altmaier a dodal: „Ale [návrh] je nezbytným předpokladem, aby reforma mohla být v následujících měsících připravena klidně a objektivně.“

Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů se v roce 2013 pro německé domácnosti a ostatní malé odběratele zvýšil o 47 % na 52,77 €/MWh (1350 Kč/MWh, tj více než dvojnásobek oproti České republice). Příspěvek placený velkými odběrateli je v Německu na rozdíl od České republiky omezen výraznými úlevami.

Dramatický růst příspěvku je způsoben několika příčinami. Připojování nových obnovitelných zdrojů kupodivu není dominantním faktorem. Dalšími důvody jsou vedle snížení spotřeby zejména výrazný pokles cen silové elektřiny na energetické burze, který je však způsoben právě podporovanými zdroji. Protože náklady na podporu OZE jsou v podstatě rozdíl mezi cenou elektřiny z OZE a cenou silové elektřiny a rozpočítávají se pouze na část spotřeby (velcí odběratelé přispívají zanedbatelně), vzniká paradoxní situace – celková cena elektřiny pro drobné odběratele roste. Další už menší vliv na růst příspěvku má skutečnost, že spotřeba elektřiny klesla.

Altmaier navrhuje, že výplata podpory by u nových zdrojů mohla být pozdržena o několik měsíců od okamžiku připojení, čímž by se ušetřilo až 500 mil. €. Pro stávající výrobny navrhuje „malé a dočasné“ snížení výkupní ceny, což by ušetřilo 300 mil. €. Dalších 500 mil. € by přineslo omezení úlev pro velké průmyslové podniky.

Altmaier nyní musí přesvědčit horní komoru parlamentu (Bundesrat), kde jsou vládní CDU, jíž je členem, a koaliční FDP v menšině. V minulosti se přitom několikrát stalo, že Bundesrat korigoval vládní návrhy s poukazem na vysokou zaměstnanost v průmyslu obnovitelných zdrojů.

Altmaierův návrh na úpravy dotačního schématu zvyšuje pravděpodobnost, že projednání zásadní reformy EEG, po níž už dlouhou dobu volá ministr financí Philipp Rösler z koaliční FDP, bude odloženo až po volbách. Rösler přitom požadoval, aby byla projednána ještě před volbami.

 
 
Reklama