Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena dřeva, cena pelet, dřevo z kůrovcové kalamity a jak to všechno souvisí

Kulatiny je na pilách přebytek, těžíme velké množství kůrovcového dřeva a velké množství se exportuje. Bohužel chybí zpracovatelské kapacity. Cena kulatiny dramaticky klesá, ale na cenu pelet to nemá prakticky žádný vliv, protože nevzniká více odpadu na pilách.

Cena dřeva a pelet poprvé


Sobotní první rozhovor o vývoji cen pelet s Markem Řebíčkem, ředitelem výrobce pelet Waldera

V rámci živých rozhovorů z veletrhu FOR ARCH jsme v sobotu mluvili o aktuální poptávce a nabídce pelet a jejich ceně. Došlo i na otázku, zda vlivem současného nadbytku dřeva z kůrovcové kalamity může klesnout cena pelet. V krátkosti: nemůže.

Sobotní rozhovor Jak se projeví nadbytek dřeva po kůrovcové kalamitě? však ukázal, že problematika je složitější a zajímavé jsou i souvislosti ceny kalamitního dřeva a finančních zdrojů na obnovu lesa.

Slíbili jsme, že se k problematice vrátíme v samostatném rozhovoru. Ten jsme natočili tento týden v úterý a nyní si jej můžete poslechnout.
Na otázky Ing. Vladimíra Stupavského, specialisty TZB-info na biomasu, odpovídá Marek Řebíček, ředitel výrobce pelet Waldera a Ing. Hynek Mandula, zástupce dřevařské skupiny Pfeifer.

Cena dřeva a pelet podruhé

"Cena kulatiny dramaticky klesá. ČR je z hlediska kůrovcové kalamity na tom nejhůře. Nyní už i Německo a Rakousko má svého kalamitního dřeva dostatek a dřevo z ČR nepotřebují. Kulatina odsud nemá žádný odbyt," říká k ceně dřeva Ing. Hynek Mandula.
"Ještě před kalamitou jsme exportovali kolem 5 milionů m3 kulatiny a velká pila zpracuje kolem 1 milionu m3, tj. bezpochyby by se tu další jedna dvě pily uživily," říká Marek Řebíček k problematice nedostatku zpracovatelské kapacity. "Ale to je investice v řádů let. Než se nová pila naplánuje, povolí a nakoupí technologie, to nemá rychlé řešení," dodává Řebíček.
"Do ceny pelet samozřejmě vstupuje cena piliny jako suroviny, ale ještě větší vliv má evropský trh. Rozdíl ceny pelety mezi teplou a studenou zimou je kolem 20 %, což je hodně," říká Mandula.
"Po avizovaném navýšení výroby u dvou velkých českých výrobců se zařadíme mezi špičku v Evropě. Pro české spotřebitele je pelet dostatek," říká Ing. Vladimír Stupavský.
"Pelety zatím stíháme dodávat, ale tím, že se včera ochladilo, poptávka skokově stoupla a poptávka převyšuje kapacity. Zvýšila se poptávka z ČR i ze zahraničí a je třeba počítat s dodávkou v řádu týdnů," říká Řebíček a dodává, že již dlouhou dobu apelují na zákazníky, aby nakupovali na jaře a v létě, kdy je nejlepší cena. Včasným nákupem se tak vyhnou značnému cenovému výkyvu. Variantou je i domluvit s výrobcem systém dodávek, případně roční cenu, prostě hlavně nespoléhat na dodávku v plné sezóně. Mandula k tomu dodává příklady ze zahraničí, kde fungují distributoři pelet, kteří v létě nakupují a v zimě prodávají. A zatímco Itálie je největším odběratelem sáčkových pelet, Německo a Rakousko odebírá spíše pelety volně ložené v kamionech a cisternách.

Dalších 50 rozhovorů z veletrhu FOR ARCH

Živé vysílání TZB-info a ESTAV.cz z FOR ARCH 2018 – záznam rozhovorů
 
 
Reklama