Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dochází tradičně ke snížení cen dřevěných pelet a briket

"Jarní akční ceny budou platit do 30. 5. 2011," řekl M. Řebíček z firmy CDP Ekopaliva. O dalším vývoji cen pelet rozhodnou nabídky rakouských a italských odběratelů. Je nutné počítat s růstem DPH.

Marek Řebíček, jednatel firmy CDP.cz nám již tradičně komentuje aktuální situaci v cenách pelet:
  • Od 1 . dubna dochází tradičně ke snížení cen dřevěných pelet a briket, tyto ceny budou platit do 30. 5. 2011. Aktuální cena na jaro u cisterny jsou 5 Kč/kg včetně DPH a dopravy po celé ČR, sáčky 15 kg 5,4 Kč/kg.
  • Nabízíme také oblíbenou fixaci roční ceny, kdy si zákazníci zboží předplatí za nejnižší cenu a v zimě pouze čerpají.
    Této nabídky tradičně využívají u CDP nejenom velcí spotřebitelé jako bytové domy, hotely, ale i RD, které jsou v záplavových oblastech, připravují rekonstrukci či prostě potřebují několik závozů během roku.

Za redakci jsme měli k aktuální situaci i několik dalších otázek na téma cen, vhodných objektů pro vytápění peletami a k distribuci pelet.

CENY V DRUHÉ POLOVINĚ ROKU POROSTOU.

TZB-info: Za poslední čtvrtletí 2010 vzrostly ceny pelet o 5-6%. Jak vypadá situace nyní?


Marek Řebíček, CDP.cz:
Cena oproti zimě klesla o více jak 10 %, jsme na úrovni léto 2010, bohužel snížení cen není letos tak výrazné jako v jiných letech, cenu paliv ovlivňuje zprostředkovaně i cena ropných produktů, vytápění topným olejem nyní v Rakousku vychází o 50 % dráže než peletami a předpokládá se boom jak v prodeji kotlů, tak v ročním prodeji pelet. Rakousko je stále dominantní spotřebitel české pelety



TZB-info: Jaký je výhled a jakou roli v letošním roce hrají sezónní slevy?

Marek Řebíček, CDP.cz:
Ceny budou od léta určitě růst, tedy jarní slevy využije drtivá většina našich starých zákazníků. Česká republika není samostatný trh a ceny se řídí jednak vstupem (kulatina, piliny) a jednak tím, co dovolí ropné produkty v zahraničí. Pravděpodobně budou mít ceny tendenci pro letošní rok výrazněji růst. Tedy rozhodnou nabídky rakouských a italských odběratelů. Nezapomeňte také, že od 1. ledna 2012 dojde ke zvýšení DPH u dřevěných paliv o 4,5 %.

PELETY JSOU VHODNÉ PRO VELKÉ DOMY, BYTOVKY, USEDLOSTI A STARÉ DOMY, KDE SE TOPILO UHLÍM

TZB-info: Jste největším dodavatelem v ČR pro koncové zákazníky a máte tudíž z trhu zkušenosti. Kdo je typickým zákazníkem pro vytápění peletami?

Marek Řebíček, CDP.cz:
My to interně dělíme na dvě skupiny - první je aktivní člověk žijící na vesnici či domkař z malého města; má rád pohodlí/komfort; praktická řešení; má povědomí o ekologii, vlastní starší objekt a chce se věnovat své práci a váží si volného času.
Druhou skupinou jsou firmy a instituce - jedná se o vytápění většího objektu; pro udržení rozpočtu je pro ně důležitá cena; možnost topení peletami řeší při výměně kotle nebo v rámci rozhodování o využití dotací.
Bohužel dotace pokřivily představu o peletách, kotel byl zadarmo a zákazníci bez souvislostí čekali, že pelety jsou zázračné řešení a nahradí se jimi ostatní druhy vytápění. Např. stavět pelety proti zemnímu plynu je české specifikum, všude se porovnávají s topným olejem či LPG a tam si udržují 50% odstup v ročních nákladech na vytápění. Do novostavby malého objemu jsou pelety investičně nesmysl, i v konzervativním Rakousku vyhraje u takového domu tepelné čerpadlo, a kde vede trubka s plynem a je střední spotřeba, je plyn přeci komfortnější, podobně ekologický a navíc nemá ty prostorové nároky.
Tedy pelety jsou skvělé řešení pro velké domy, bytovky, usedlosti a staré domy, kde se topilo uhlím a příplatek vyvažuje čistota a automatika.

KALIBROVANÉ VÁŽENÍ NA AUTĚ JE NUTNOU PODMÍNKOU

TZB-info: Jsou nějaké regiony, kde se již menší zákazníci spojili a využívají společný závoz např. cisternou, která naskladní pelety rychle, přesně odměří dodané množství a celá dodávka je velmi komfortní? Jak dlouho trvá naskladnění domu?


Marek Řebíček, CDP.cz:
Spojování zákazníků je přeci naše práce, když někdo objedná pelety z Lipna, obvoláme obvykle známé penziony a pelety dodáme i ostatním. Samozřejmě je příjemné, když spolu lidé hovoří a dvě bytovky se domluví na jednom závozu, ale je to spíše výjimka, ani to po zákaznících nevyžadujeme, prostě garantujeme dodávku v ceně pelet od 4 t a o zbytek se postaráme. Dodávka 4-5 t trvá cca 30 minut, kalibrované vážení na autě je nutnou podmínkou pro maloobchodní prodej, nedokážu si jinak představit transparentnost vůči zákazníkům.



TZB-info: Jaký je zájem po zavedení oddělené distribuce na Moravě, kterou jste zavedli koncem roku?

Marek Řebíček, CDP.cz:
Hlavním motivem byla možnost mít na Moravě nižší ceny, což působilo velmi dobře a moravští zákazníci to ocenili. Nicméně se letoškem z mého pohledu překvapivě rychle srovnala cena surovin a ceny budou pro zákazníky stejné v celé ČR a je otázkou, zda ten samostatný modul udržovat. Pro zákazníky to z hlediska objednávek nic neznamená, u nás oddělená distribuce projde ještě diskuzí.



ROZŠIŘUJEME ALE NOVĚ DISTRIBUCI O ZAHRADNÍ SORTIMENT – mulčovací kůra, substráty, rašeliny, chceme mít pro jaro a naše zákazníky i nabídku v této oblasti. Z důvodu rozšíření sortimentu o tyto produkty, do nového segmentu trhu, jsme změnili i název z původního CDP Ekopaliva na CDP.cz



TZB-info: Děkuji za komentář a přeji ať se daří s novým názvem i s novým sortimentem.
Za redakci TZB-info: Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.


 
 
Reklama