Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka na trhu s biomasou - jarní ceny pelet jednotné pro celou ČR

Rozhovor o novince - jednotné ceně pelet v ČR - nám poskytl Marek Řebíček, ředitel firmy CDP Ekopaliva. Přečtěte si - jarní cena pelet, současná situace na trhu a požadavky na naskladnění a uskladnění pelet.

1. Vaše jarní ceny pelet přináší jednu zásadní změnu, dodávky po celé ČR za jednotnou cenu. Inspirovali jste se někde nebo je to reakce na trh v ČR?

Přemýšleli jsme o smysluplnosti dosavadních modelů roztříštěných dodávek, kdy jsou výrazně znevýhodněni zákazníci, kteří jsou vzdáleni od výroby. Což v některých regionech způsobuje výrazné problémy topenářům a znemožňuje rozšíření tohoto druhu topení, které je jinak třeba v horských oblastech velmi vhodné. Vycházím ze zkušeností kolegů z Rakouska, kdy jednotná cena pelet pomohla nastavit smysluplně distribuci a ovlivnila rozhodnutí zákazníků pořídit si kotel na pelety. Chceme tedy za pomoci místních výrobců pelet, při srovnatelné kvalitě, výhodně spojovat zákazníky v daném regionu a tím významně zlevnit dopravu. Samozřejmě i zkušenosti ze spolupráce s největším českým výrobcem ROYAL PELLETS Mayr-Melnhof Holz v Paskově nám ukázaly, že tak lze i relativně vzdálené zákazníky zavést výhodně přímo z výroby bez překládání.

2. Jak se nové podmínky promítly do ceny?

Udrželi jsme loňskou jarní cenu, tedy cena pelet je stabilní, nicméně platí, že během roku stoupá a v zimě je o cca 20% vyšší než nyní na jaře. Naši zákazníci si i často předplatbou fixují cenu na celou sezónu a nabízíme i splátkový prodej pelet, protože výhodně se dá dodat pouze větší množství - od 4t. Tedy při ceně pelet včetně dopravy je nutné zákazníka motivovat pro jednorázový odběr na celou sezónu, zaplatí případně nějaké úroky navíc, ale i tak to je výrazně výhodnější než platit zimní cenu a několikrát za rok dopravu.

3. Jaká je současná situace na trhu pelet v ČR a promítly se již nějak dotace na kotle na biomasu?

Loni se podle mých odhadů díky dotacím prodalo v ČR cca 2.000 nových kotlů, tedy domácí spotřeba pelet zajímavě stoupá. Pomohlo i zjemnění dotačních podmínek, nyní si zákazník může pořídit i z dotace 100% kotle – to platí pro základní modely některých značek. Obecně se situace stabilizuje, výrobci začali brát český trh vážně, upřednostňují ho před exportem.

4. Zajímavostí je Vaše nabídka dopravy pelet cisternou, využívají ji zákazníci?

V Rakousku a Německu je to dominantní způsob dopravy pelet a jeho bezpracnost a cenová výhodnost výrazně přispěla k rozhodnutí zákazníků pořídit si topení na pelety. Dnes dodáme skoro polovinu pelet cisternou – takže reakce je jednoznačně kladná. Navíc sáčkované pelety jsou u nás zatím výrazně pod reálnou cenou a je pouze otázka času, kdy se ceny oddělí – standardní rozdíl je dle mého až 1000 Kč na tuně v neprospěch sáčků.
Naše cisternová souprava má kapacitu 20t a díky menšímu automobilu se dostaneme do většiny uliček. Naše společnost v této formě bezpracné dodávky vidí budoucnost a rozhodně ji všem zákazníkům se spotřebou přes 5t pelet ročně doporučuje. Cisterna je vybavena vážním systémem, takže po půl hodině akce obdržíte protokol o vážení, zaplatíte řidiči kartou a za rok se zase uvidíte.

5. Jak přizpůsobit sklad paliva pro dodávku volně ložených pelet cisternou a co když sklad již je a s cisternou se nepočítalo?

Nabízíme zdarma poradenství při návrhu či výstavbě skladu na pelety vhodného pro plnění cisternou. Řada realizačních firem nikdy foukání pelet neviděla a nezná bohužel technické souvislosti, ať už jde o přístup nákladního automobilu, orientaci skladu, umístění plnících koncovek a tak rádi zákazníky předem navštívíme a společně předejdeme možným problémům. Nevhodné technické řešení prodražuje totiž plnění cisternou i snižuje kapacitu zásobníku. Dodáme rovněž průchodky a koncovky nutné pro plnění pelet cisternou.

Vhodný příjezd pro těžký nákladní automobil je základní podmínkou. Lze foukat až na vzdálenost 30m, ale zvyšuje se prašnost a doba plnění. Optimální je vzdálenost do 15m od postavení cisterny do skladu či k trubce na fasádě k vnitřnímu rozvodu. 1m3 prostoru skladu odpovídá 600 kg pelet a sklad nikdy nelze naplnit optimálně. Do místnosti postačí dva otvory, jeden pro trubku 100mm a druhý jako odvod vzduchu.
Pokud sklad existuje a je třeba vzdálený, doporučuji kontaktovat topenáře, většina výrobců umožňuje podtlakový transport pelet ze skladu do kotle bez přímého spojení šnekovým podavačem. Ještě zbývá varianta nafoukat pelety pouze na hromadu do skladu a jednou týdně nasypat zásobník kotle kbelíkem, pořád ušetříte a netaháte sáčky ručně a potom igelity do kontejneru, u řady zákazníků prostě použijeme okénko bývalé uhelny.

Nicméně pokud nelze využít zmiňovanou cisternu, naše společnost disponuje mnoha typy dopravní techniky, od kompaktních aut pro Prahu, přes klasické auto s hydraulickou rukou až po speciální soupravu až na 24t včetně terénní „ještěrky“. Řidiči společnosti ochotně zavezou zboží, kam je přesně třeba.

Právě na spolehlivosti, kvalitním zboží a komfortních doplňkových službách si společnost CDP Ekopaliva zakládá.

Doplnění redakce - zajímavost z webu www.cdp-ekopaliva.cz pro ty, kteří v této době vyrazily na své zahrádky a chalupy:

Popel z dřevěných paliv rozhodně nepatří do popelnice. Takový popel obsahuje mimo jiné fosfor-P, draslík-K, vápník-Ca, hořčík-Mg, hydroxid draselný, kysličník křemičitý, kyselinu fosforečnou a důležité stopové prvky. Je to velmi vzácné minerální hnojivo pro vaši zahrádku nebo trávník.

Děkuji za rozhovor. Za redakci Ing. Dagmar Kopačková

 
 
Reklama