Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vydělat na domácí fotovoltaice?

Elektřina je drahá a prodej přebytků z domácí fotovoltaiky do sítě je tak výrazně výhodnější než dřív. Vyplatí se ještě k fotovoltaice baterie? Kdy je výhodnější elektřinu z fotovoltaiky prodat a kdy ji raději uložit? Na to jsme se zeptali Jaroslava Šuvarského, jednatele firmy S-Power Energies.

Slunce sice svítí zadarmo, ale fotovoltaická elektrárna stojí obvykle několik set tisíc korun. A protože se dá odhadnout, jak dlouho zhruba bude domácí fotovoltaická elektrárna fungovat a kolik elektřiny vyrobí, lze takto i spočítat cenu kilowatthodiny elektřiny z vlastní fotovoltaiky. Ta poslouží pro základní rozvahu, od kdy se vyplatí o prodeji elektřiny z fotovoltaiky uvažovat.

Je-li vypočítaná hodnota vyšší než cena elektřiny ze sítě, vyplatí se vyrobenou elektřinu spotřebovat doma. Je-li tato hodnota nižší, vyplatí se prodat elektřinu z fotovoltaiky do sítě.

K výhodnosti prodeje je ale potřeba zohlednit i řadu dalších faktorů. Tou první jsou podmínky výkupu elektřiny, tedy dohoda s daným dodavatelem. Nabídka prodeje za velkoobchodní (spotové) ceny nemusí být výhodná, je-li zároveň nutné od stejného dodavatele za spotové ceny nakupovat. A pokud chce zákazník prodávat jinému dodavateli, než od jakého nakupuje, potřebuje licenci na výrobu elektřiny.

Dále je potřeba myslet na to, že při prodeji elektřiny zákazník dostane peníze pouze za obchodní složku ceny elektřiny. Zatímco, když si vyrobenou elektřinu spotřebuje doma, ušetří jak za obchodní, tak za regulovanou složku ceny elektřiny.

Jaké mají možnosti prodeje elektřiny stávající majitelé fotovoltaických elektráren? Dá se rozšířit elektrárna, aby bylo možné vyrábět vyšší přebytky a prodávat je? Vyplatí se zájemcům o fotovoltaiku stavět elektrárnu bez baterie? Na tyto otázky v rozhovoru odpovídá Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies.

Jaroslav Šuvarský, S–Power Energies – Jak vydělat na domácí fotovoltaice
Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení
 
 
Reklama