Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost IBG Česko připravuje velký pilotní energeticky úsporný projekt pro logistickou společnost HOPI

Fotovoltaika o výkonu 1,6 MWp, kompletní řídící systém i bateriové uložiště. To vše je součástí projektu výstavby energeticky úsporné budovy společnosti, na kterém se podílí IBG Česko v Králici na Hané pro logistickou společnost HOPI. Nyní dochází k instalaci všech dílů projektu, dokončení je naplánováno v únoru roku 2023 a finančně vyjde na necelých 95 milionů korun.

Jsme rádi, že jsme dostali další možnost předvést své znalosti v oblasti energetických řešení. Bateriové uložiště, řešení, na které jsme experti, je nejsložitější a také nejdůležitější technologií v celém projektu. HOPI je pro nás navíc důležitým partnerem, se kterým bychom rádi spolupracovali i do budoucna,“ prezentuje projekt Michal Huml, vedoucí oddělení prodeje.

Součástí projektu jsou tři základní technologie. Fotovoltaika o výkonu 1,6 MWp. Bateriové uložiště o výkonu 2 MWh od prestižního dodavatele Rolls Royce. A posledním prvkem je řídící systém, který je důležitý pro celý projekt. Ten napomůže k efektivnímu využití kompletní technologie, navíc je jeho správné fungování podstatné pro potenciální rozšiřování projektu skrze stavbu dalších fotovoltaik a motorgenerátorů. Společnost HOPI kromě toho do daného systému investuje více, než je běžné a to 7 % – 10 % z celkové částky projektu a jeho součástí je i kompletní předělání trafostanice pro připojení k systému v logistické budově.

Slogan ‚Eco Friendly‘ na kamionech HOPI není jen prázdná fráze. Redukce uhlíkové stopy je jednou z dlouhodobých priorit naší firmy a fotovoltaika je další z kroků, kterým tyto cíle naplňujeme,“ doplňuje Jan Ječmínek, PR & Marketing Manager HOPI Holding.

Společnost IBG Česko dále plánuje se společností HOPI spolupracovat i na dalších projektech, které jsou nyní ve stavu přípravy.

O IBG Česko, s.r.o.

Firmu založil podnikatel Aleš Zázvorka, který se pohybuje v bateriovém odvětví od roku 1993 a je i jejím jediným vlastníkem. IBG Česko se specializuje na návrhy, výrobu, instalaci a provoz energetických řešení včetně bateriových systémů. Kromě svého vlastního působení v ČR má dceřinné společnosti ještě na Slovensku a v Maďarsku. Celá skupina zaměstnává více než 150 zaměstnanců a celkové tržby dosahují 1 miliardy korun.