Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infotherma 2020: fotovoltaika a akumulace energie

Dotazy k fotovoltaice a akumulaci jsou na veletrhu častější než v předchozích letech. Zároveň je těmto tématům věnována velká část doprovodného programu výstavy Infotherma 2020.


Jakub Kohák je tváří kampaně firmy Czech Energy Team

Oproti předchozím letům se začínají mezi návštěvníky stánku TZB-info výrazně častěji vyskytovat dotazy týkající se fotovoltaiky. Návštěvníci se například ptají na dodavatele elektřiny, kteří jim vykoupí přetoky za nejlepší cenu. Další dotazy směřují na úsporu, která z fotovoltaiky poplyne a zda lze fotovoltaiku kombinovat i se zdroji vytápění, například s tepelným čerpadlem. K dosažení rozumné návratnosti okolo 12 let je nutné využít dotaci z Nové zelené úsporám. Dotace se vztahuje na systémy s akumulací ať už prostřednictvím teplé vody, baterií nebo tepelného čerpadla.

Je patrné, že jde o novou technologii a česká veřejnost se s ní teprve seznamuje. Zákazníci, s nimiž jsme hovořili, mají obecně velkou důvěru v instalační firmy a jednotlivé parametry a komponenty svého systému blíže nezkoumají. Velmi často tuší jen zhruba, jaký výkon má jejich elektrárna, jaké jsou k ní baterie a už vůbec neví, zda je střídač asymetrický a jestli je systém připravený na měření po fázích.

Fotovoltaika si po nezkorigovaných dotacích z přelomu první a druhé dekády pomalu zlepšuje jméno u české veřejnosti. Nezbývá, než doufat, že instalační firmy nezklamou důvěru zákazníků. Zároveň je dobré potenciální zákazníky vzdělávat, aby věděli alespoň základní parametry, na které se obchodníků ptát.

Téměř každý den na výstavě Infotherma 2020 je tak zařazen programový blok věnovaný fotovoltaice, akumulaci energie nebo obecně nízkouhlíkovým technologiím.

Své řešení má na Infothermě 2020 i firma S-Power, česká jednička v instalaci solárních panelů. Vyhovět českým podmínkám není jednoduché. V zahraničí je nejčastější jednofázová elektrárna a součtové měření a na tento režim je přizpůsobena většina trhu. V ČR mají domy tři fáze a do toho ještě měření po fázích. „My ale máme třífázový asymetrický střídač německé výroby RCT, který je ideální pro české rodinné domy. Pracujeme s ním už delší dobu a funguje skvěle,“ říká Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power.

Jaroslav Šuvarský, jednatel firmy S-Power, na stánku firmy na Infothermě 2020
Jaroslav Šuvarský, jednatel firmy S-Power, na stánku firmy na Infothermě 2020

S-Power prezentoval na semináři na Infothermě 2020 i fotovoltaiku pro firmy , která se vyplatí bez dotací. Pro to musí být splněno několik předpokladů. Firma, která si chce fotovoltaiku instalovat, musí být majitelem objektu. Zároveň musí mít poměrně stabilní odběr elektřiny a protože nedotovaná fotovoltaika je bez baterie, je nutné, aby firma spotřebovala většinu elektřiny, kterou fotovoltaika vyrobí. Typicky sem spadají chladírny, kancelářské budovy nebo výrobní podniky. Čím více elektřiny si firma sama vyrobí, tím méně jí nakoupí ze sítě, takže návratnost bude lepší tam, kde je dražší elektřina.

Elektrárna bez dotací znamená výrazně méně administrativy a pořád velmi slušnou návratnost okolo 7 let. Pokud se firma rozhodne pro dotaci z OPPIK, protáhne se celá instalace až na dva roky, ale dotace dokáže pokrýt například náklady na instalaci baterie.

Solární zajímavosti na Infothermě 2020

V rámci doprovodného programu i vystavených výrobků bylo možné potkat solární střešní krytinu. O popularizaci tohoto způsobu výroby elektřiny se postaral Elon Musk , ale komu se nechce čekat na Teslu, může si solární střešní krytinu pořídit už dnes.

Společnost Czech Energy Team nabízí solární tašky Hantile. Jejich hlavní výhodou je vyšší estetika oproti střeše s panely a vysoká odolnost krytiny. Krytina se pak chová jako standardní fotovoltaika a lze na ni čerpat dotaci z Nové zelené úsporám. Nevýhodou jsou vyšší náklady oproti standardním panelům. Taška Hantile se prodává jak v rovném, tak ve vlnitém provedení.

Svou prezentaci na Infothermě měly i solární tašky SolteQ, které prodává firma T-Power. Jejich výhodou je široká škála barevných provedení a několika tvarů, takže je lze umístit i na památkově chráněné stavby.

Kromě solárních tašek Czech Energy Team nabízí i solární plot z oboustranných fotovoltaických panelů. U nich si umíme přestavit další aplikace například na protihlukové stěny.

Solární plot z oboustranného fotovoltaického panelu v podání firmy Czech Energy Team
Solární plot z oboustranného fotovoltaického panelu v podání firmy Czech Energy Team
 
 
Reklama