Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MPO zveřejnilo návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie, upravuje kontroly překompenzace

Na návrh, který má zavést systém kontrol nadměrné podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů energie (tzv. kontroly překompenzace), téměř rok netrpělivě čekala řada provozovatelů elektráren.


© Fotolia.com

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve čtvrtek 10. října 2019 zveřejnilo návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie (ZPOZE) po vypořádání připomínek.

„Návrh v části týkající se překompenzace v zásadě odpovídá návrhu novely zveřejněné v listopadu 2018. To hlavní se nezměnilo – výše vnitřního výnosového procenta (IRR), které už představuje překompenzaci,“ komentuje novelu advokát Filip Nečas z Frank Bold Advokátů. V oblasti kontrol nadměrné podpory podle něj dochází spíše k technickým změnám a vypořádání nejasností. Vedle technických změn byly upraveny i některé lhůty, zejména:

  1. Lhůta pro přijetí dobrovolného opatření – běží od okamžiku, kdy výrobce dostane oznámení o výsledku sektorového šetření. V jejím průběhu může výrobce, u něhož dochází k překompenzaci podpory, přijmout dobrovolné opatření ke snížení výnosového procenta a tím se vyhnout případnému krácení podpory. Lhůta je v návrhu nově prodloužena ze 30 na 90 dnů.
  2. Lhůta pro zveřejnění návrhu tzv. plošného opatření k zajištění přiměřenosti podpory – touto lhůtou nejsou vázáni výrobci, ale MPO, které plošné opatření může vydat. Nově by mělo mít pouhých 30 dnů na to, aby reagovalo na výsledky sektorového šetření. V případě, že sektorové šetření odhalí plošné překračování výnosového procenta (například u velkého počtu podobných elektráren uvedených do provozu v určitém období), má ministerstvo navrhnout opatření, jak nadměrné výnosy plošně snížit. Podle advokáta Filipa Nečase návrh v tomto bodě obsahuje formální, nicméně ne nepodstatný nedostatek: stanovuje ministerstvo pouze lhůtu ke zveřejnění návrhu opatření, nikoliv lhůtu k jeho vydání.

Pokud SEI bude provádět individuální kontroly jednotlivých výroben (elektráren), je žádoucí, aby s ní provozovatel spolupracoval a poskytl veškeré podklady, na které má kontrolor právo a o které požádá. V případě, že provozovatel z nějakého důvodu podklady nedoloží, bude muset kontrolní orgán vycházet z hodnot nákladů a výnosů stanovených prováděcí vyhláškou. Její návrh však doposud nebyl zveřejněn. Zejména pro výrobce, kterým chybí účetní dokumentace, bude zásadní, jaké hodnoty nákladů a výnosů ministerstvo v prováděcí vyhlášce stanoví.

V současné době by měl být návrh novely ZPOZE předložen vládě ke schválení. Pokud bude návrh schválen vládou, bude následně teprve postoupen k projednání ve Sněmovně. Schválení novely ZPOZE tedy lze očekávat nejdříve v polovině roku 2020.

Zde se můžete podívat na návrh zákona.

 
 
Reklama