Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slepá důvěra v trh nám nepomůže

Zpráva z kongresu environmentálních ekonomů

Má smysl investovat do ochrany životního prostředí i v době ekonomické recese? Může trh sám vyřešit problémy životního prostředí? Má smysl zabývat se environmentálními problémy, které ovlivní až budoucí generace? Na tyto a další otázky se pokusili odpovědět účastníci diskusního panelu zahajujícího včera odpoledne výroční konferenci Evropské asociace environmentálních ekonomů (EAERE), která bude až do 30. června probíhat v Praze a které se účastní více než 650 ekonomů z celého světa.

Diskusní panel zahájil úvodní přednáškou jeden z předních environmentálních ekonomů, profesor Reyer Gerlagh (univerzita v nizozemském Tilburgu). Na něj navázal profesor Karel Janda (Fakulta sociálních věd UK a VŠE v Praze) a další diskutující, jimiž byli Ondřej Liška (Strana zelených), Jan Macháček (časopis Respekt), Radek Špicar (Svaz průmyslu a dopravy ČR, Aspen Institute Prague), a Ondřej Šrámek (Knauf Insulation).

Reyer Gerlagh uznal přínosy kapitalismu, upozornil však zároveň na jeho nedostatky, které v současnosti ohrožují budoucnosti civilizace. Trh selhává v řešení řady problémů současnosti. Jedná se zejména o ochranu životního prostředí, školství, zdravotní péči. Neregulovaný trh prohlubuje ekonomickou nerovnost, která následně způsobuje konflikty. V takových případech musí zasáhnout zákonodárci, kteří reprezentují zájmy občanů.

Jedním z důvodů, proč trh selhává, je skutečnost, že neexistuje tzv. "homo economicus". Pro velkou část lidí nejsou peníze motivací, nebudou například stříhat trávník nůžkami, ani když jim zaplatíte 300 Kč/hod (pokud je pravda, že, jak sám říká, nakoupil do zásoby hromady dnes již zakázaných klasických žárovek, nechová se ekonomicky ani Václav Klaus, pozn. autora). Mylné je i tvrzení, že zelená politika ohrožuje průmysl. Ohrožuje totiž pouze průmyslové podniky s vysokými emisemi. Podniky s průměrnými emisemi, nebo dokonce nízkoemisní, na zelených regulacích vydělají.


Z úvodní prezentace

Z úvodní prezentace

Z úvodní prezentace

Na otázku jaká je role zelené politiky v dobách ekonomické krize profesor Gerlagh odpověděl: "Jestliže nyní upozadíme zelenou politiku, způsobíme si velmi vážené problémy v blízké budoucnosti. Přitom většina ekonomů se shoduje na tom, že náklady za zavedení zelených politik jsou vlastně velmi malé. Odborné studie ukazují, že např. zřeknutí se fosilních paliv nás bude stát přibližně tolik, o kolik vzroste naše HDP za rok. Jinými slovy, vzdáme-li se fosilních paliv, "zpozdí" se naše ekonomika přibližně o rok."


Z úvodní prezentace

Karel Janda zaměřil svou prezentaci úžeji pouze na energetiku. Byznys podle něj neběží na zelených ideálech, ale na penězích. A zelené politiky jsou drahé. Své tvrzení dokazoval srovnáním nákladů na výrobu elektřiny (ve srovnání chyběly externality, které platí společnost například v nákladech na zdravotní péči, a odhad nákladů na regulaci sítě byl ve srovnání s údaji z Německa nebo Británie silně nadhodnocený, pozn. BB).

Ondřej Liška vyjádřil souhlas s úvodní prezentací. U řady služeb není otázka, zda kapitalismus tyto služby poskytuje, je totiž jasné, že je neposkytuje. Falešná je i představa, že politika je oddělena od byznysu. Současná slabost politiky nemůže být důvodem pustit dopředu volný trh, musíme diskutovat, jak podpořit udržitelnou, zelenou ekonomiku.

Jan Macháček se rovněž zaměřil na fotovoltaiku. Podpora fotovoltaiky podle něj byla od počástku chybně nastavena (většina parametrů byla podobných jako v Německu, ERÚ pouze nevrozlišil podporu v závislosti na výkonu a umístění fotovoltaické elektrárny; hlavní problém však bylo, že čeští politici propásli v roce 2009 možnost boomu zabránit, na to upozornil v diskusi Daniel Vondrouš, který poukázal na skutečnost, že zatímco v Německu proběhly v roce 2010 tři novely zákona, v ČR žádná, pozn. BB)

Radek Špicar na začátku svého vystoupení prohlásil: „Zelená budoucnost je jediná možnost." Konkurenční výhodou EU je schopnosti inovovat a zavádět ekologická zlepšení. Nelze však být příliš napřed, protože by to mohlo průmysl zničit. V době krize proto podniky žádají o odklad účinnosti zelených regulací.

Ondřej Šrámek s jeho názorem polemizoval: „Není jen jedna zelená politika, a není jen jeden průmysl. Zelená politika nejsou jen OZE, ale i energetická efektivnost. Zateplování je Zateplování je dobré pro nás, proto je obhajujeme. Ale je dobré pro celou společnost, snižuje účty za energie jednotlivcům, snižuje závislost státu na rizikových režimech. Kdykoli Komise přijde s novou regulací, průmysl straší, že to nezvládnou, že je to zničí. Kolik firem však v důsledku regulací přesunulo svou výrobu do Číny? Ne každý průmysl je proti zelené politice. A ne každá zelená politika je drahá."

„Too little too late," prohlásil v závěru diskuse prof. Gerlagh. Děláme příliš málo a příliš pozdě.

Portál TZB-info je mediálním partnerem konference EAERE 2012.

English Synopsis

Does it make sense to invest in environmental protection in times of economic downturn? Can market alone solve environmental problems? Why to deal with environmental problems that will affect only future generations? These and other questions attempted to answer the participants of panel discussion yesterday afternoon, which opened the annual conference of the European Association of Environmental Economists (EAERE), which will take place in Prague until 30 June. More than 650 economists from around the world are involved on the conference.

 
 
Reklama