Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O větrání jde až v první řadě – solární panel SHV Thermo

Máte starší dům s novými plastovými okny, chalupu nebo chatu, která není trvale obývaná, novostavbu bez rekuperace nebo nevětranou garáž? Zkrátka dobře izolovanou a utěsněnou budovu, ze které sice neuniká teplo, ale ani sama nevětrá? Tak to vás pravděpodobně trápí vnitřní vlhkost, zatuchlý vzduch nebo dokonce plísně a v neposlední řadě i zvýšené hodnoty CO2, o kterých možná ani nevíte. Není vůbec v pořádku, pokud je důsledkem snížení nákladů na vytápění zhoršení vnitřního prostředí a následně i zdraví obyvatel domu.

Instalace panel SHV Thermo
Instalace panel SHV Thermo
Panel SHV Thermo 2
Panel SHV Thermo 2
















Co s tím? Na tuto otázku existuje relativně jednoduchá odpověď – větrat. U nově budovaných domů řeší tento problém většinou rekuperace, ale pokud ji z různých důvodů nelze nebo nechcete instalovat, nabízí se jednoduché řešení v podobě instalace solárního teplovzdušného panelu.

Solární panel SHV Thermo s regulací zvládá větrat a odvlhčovat prostory o ploše 70m2 a za příznivých podmínek i zvýšit vnitřní teplotu vzduchu o několik stupňů.

Liberecká firma Solar Heat Venti CZ s.r.o. se pustila do vývoje a výroby vlastního panelu. Po průzkumu trhu a zkušenostech s ostatními výrobky se na základě svých zjištění a názorů zákazníků rozhodla vyvinout vlastní panel SHV Thermo který uvedla na trh. Zaměřila se u něho na řešení několika nedostatků stávajících produktů a důležitých vlastností panelů:

  • Nevhodně umístěné nekvalitní fotovoltaické panely a jejich nízkou spolehlivost vyřešila firma laminací přímo na čelní sklo panelů, kde probíhá nejen ochlazování nasávaným vzduchem, ale zároveň v těchto místech nedochází k jejich přehřátí a následné degradaci výkonu a životnosti.
PV článek na SHV Thermo
PV článek na SHV Thermo
  • Místo polykarbonátu, který má až o 30 % nižší propustnost slunečního záření používá výrobce solární bezpečnostní kalené sklo s minimálním úbytkem výkonu a zároveň nekonečnou životností při zachování stejných vlastností.
  • O teplo jde až v první řadě, a tak je panel tepelně zaizolován, aby v chladných měsících nedocházelo k úniku tepla do venkovního prostředí. Použitím kvalitních materiálů bylo docíleno stejného teplotního maxima v letním i zimním období. Teploty dosahované v panelu v létě i v zimě se běžně pohybují mezi 80–100 oC. V zimním období jsou totiž příznivější podmínky pro svislou instalaci panelu, kdy na něj oproti letnímu období dopadá až 2x více záření. Z těchto důvodů doporučuje výrobce svislou instalaci na zeď. Umístění na střechu je složitější a je potřeba počítat s řešením dalších potenciálních problémů jako jsou delší rozvody a tepelné ztráty, izolace rozvodů, vznik kondenzátu a jeho odvod, konstrukce na střechu a potenciální problémy při tajícím sněhu).
    Tepelný výkon na m2 je až o 50 % vyšší než u konkurence. Díky tomu se i při zachování kompaktních rozměrů 1 x 1,6 m podařilo dosáhnout dostatečného tepelného výkonu i průtoku vzduchu.
    Použité materiály také zajišťují kvalitní design a dlouhou životnost panelu.
  • Vývod z panelu je umístěn v dolní části panelu. Tím je zajištěna lepší cirkulace teplého vzduchu v místnosti, nižšího rozdílu teplot u podlahy a stropu, vyššího tepelného komfortu a lepší účinnosti panelu.
  • Hliníkový absorbér se speciální povrchovou úpravou zajišťuje maximální možný tepelný zisk, zároveň má vysokou životnost. Jeho tvar v zadní části panelu je pomocí počítačové simulace optimalizován pro maximální přenos tepla z absorbéru do vzduchu. Zároveň je touto povrchovou úpravou (na rozdíl od textilních absorbérů) zamezeno vzniku plísní a množení bakterií v panelu v případě nepoužívání panelu nebo delší dobu trvajícího nepříznivého počasí.
Počítačová simulace SHV Thermo
Počítačová simulace SHV Thermo
  • Regulace je nejdůležitější součást zařízení. Obsahuje všechny klíčové komponenty (ventilátor, filtr, akumulátor, teplotní čidlo, servopohon zavírání, řídící jednotku a ovládání).
    Na základě vámi zvolené funkce se regulační jednotka o vše postará sama ostatní a zajistí váš komfort. Vyhodnotí teploty v místnosti a panelu, intenzitu slunečního záření a na základě těchto informací a nastavené funkce otevře servopohon otvor, spustí se ventilátor v nastavených otáčkách a začne proudit předehřátý čerstvý vzduch. Jako první výrobce na trhu používá SHV plně automatické zavírání otvorů v době nečinnosti a tím zamezuje tepelným ztrátám, kdy za větrného počasí docházelo k uniku tepla, a to jak odsáváním nebo vnikáním venkovního chladného vzduchu v závislosti na směru větru. Tento problém nelze řešit zpětnou klapkou, protože funguje pouze v jednom směru.
    Akumulátor slouží jako záloha pro řídící jednotku a servopohony v případě nedostatečných světelných podmínek. Zařízení je také možno napájet ze sítě a provozovat pro řízené větrání a ochlazování v noci.
  • Regulační jednotka SHV umí jako jediná na trhu řešit přetlak v místnosti, který tam může vznikat prouděním čerstvého vzduchu (až 130 m3/h). Pokud tlak v místnosti dosáhne limitu ventilátoru, nedochází k vhánění dalšího vzduchu. Jednotka pravidelně vyrovnává tlaky v místnosti a venku a tím zvyšuje účinnost zařízení. Protože se jedná o velmi specifickou kombinaci podmínek a požadavků na řízení, byla společností Solar Heat Venti CZ pro regulaci vyvinuta vlastní jednotka. Firma nešla cestou úprav již existujících jednotek, které byly původně navrženy k ovládání vzduchotechniky nebo topení a těmto náročným požadavkům nevyhovují. Výsledné řešení by v takovém případě bylo vždy kompromisem na úkor komfortu a výkonu.
    Ovládání panelu je naprosto jednoduché a intuitivní bez nároku na složitou údržbu. Filtr je možno kontrolovat a měnit přímo z místnosti bez nutnosti demontáže vnějšího panelu.
Reg 1.2+T
Reg 1.2+T
Regulační jednotka
Regulační jednotka

O aktuální teplotě v panelu a výstupního vzduchu se můžete přesvědčit na displeji regulační jednotky. I to je důkazem, že se výrobce nebojí prezentovat skutečné schopnosti a parametry svého výrobku. Panel obsahuje vše potřebné a není třeba dokupovat regulaci, zavírání, zdroj napájení, teplotní čidla, filtry či podobné doplňky.

Panel SHV Thermo, řídící jednotka a software, který jej ovládá, byl vyvíjen a testován ve spolupráci s ČVUT v nejmodernějších laboratořích, dlouhodobě testován v různých klimatických podmínkách od Evropy až po chladné ale slunečné Colorado.

Klimakomora test v – 40°C
Klimakomora test v – 40°C
Test v solární laboratoři
Test v solární laboratoři

Pokud tedy chcete žít, dýchat a spát zdravě ve svém bytě, kanceláři či rekreačním domě, určitě pravidelně a co nejlépe a větrejte a v dnešním světě tmoderních technologií určitě zvažte využití sofistikovaného, a přitom velmi uživatelsky komfortního způsobu – solárního panelu. A spokojte se jen s tím nejlepším.

TECHNICKÝ LIST SHV Thermo (PDF)

 
 
Reklama