Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnost fotovoltaiky zajistí profesionální instalace a pravidelný servis

Na otázku bezpečnosti fotovoltaické elektrárny existuje jen jedna správná odpověď: profesionální instalace zakončená revizí a pravidelný servis systému.

Na otázku bezpečnosti fotovoltaické elektrárny existuje jen jedna správná odpověď: profesionální instalace zakončená revizí a pravidelný servis systému. Díky nim majitelé fotovoltaiky nejenom předejdou možným rizikům, ale zejména prodlouží životnost jednotlivých komponentů. 

Instalaci fotovoltaické elektrárny by vždy měli provádět pouze elektromontéři s certifikací, konkrétně elektromontér fotovoltaických zařízení s osvědčením o profesní kvalifikaci 26 014 H dle zákona o hospodaření. Samotný systém by měl být sestaven pouze z technologií homologovaných pro český trh, jejichž servis je poskytován v České republice. 

Nejdůležitějším prvkem z hlediska bezpečnosti je elektroinstalace. Kabeláž musí být vedena nehořlavými, UV stabilními chráničkami, aby nedocházelo k nadměrnému tahu, ohýbání či namáhání. Naprosto zásadní je použití vhodných rozvaděčů s patřičnou výzbrojí, certifikací, kusovými zkouškami a výpočtem oteplení a s prokazatelnou dokumentací od jednotlivých výrobců. Důležitým bezpečnostním prvkem fotovoltaické elektrárny je také svodič přepětí SPD. Dům s fotovoltaickou musí být vybaven hromosvodem, nebo bleskosvodem. 

Před samotným uvedením fotovoltaiky do provozu je nutná revize systému odborným pracovníkem s příslušnou certifikací. Po spuštění fotovoltaické elektrárny je vhodné provádět jednou ročně osobní preventivní servisní prohlídku, která zajistí bezproblémové fungování fotovoltaiky v dlouhodobém horizontu.

Více informací


Acetex s.r.o.
logo Acetex s.r.o.

Acetex s. r.o., je ryze česká společnost, která se zabývá projektováním, montáží a servisem obnovitelných zdrojů energie. Instalaci fotovoltaických elektráren i tepelných čerpadel provádí pro rodinné domy, novostavby, bytové domy i pro komerční objekty. ...

 
 
Reklama