Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komunitní energetika nově i v Česku

Zákon o komunitní energetice, který v celé šíři vstoupil do praxe 1. srpna 2024, výrazně proměnil tuzemský trh s obnovitelnou energií.

Zákon o komunitní energetice, který v celé šíři vstoupil do praxe 1. srpna 2024, výrazně proměnil tuzemský trh s obnovitelnou energií. Pro českou veřejnost v podstatě znamená, že přístup k levné energii bude mít v téměř každý. 

Základním principem komunitní energetiky je sdílení jednoho zdroje - fotovoltaické elektrárny - vícero odběrnými místy, a to v reálném čase pomocí distribuční soustavy. Sdílení je možné na úrovni jednotlivých domácností, celých bytových či panelových domů, ale třeba i v rámci obce a jejích obyvatel či firmy a jejích zaměstnanců. 

Komunitní energetika přichází se dvěma pojmy: aktivní zákazník a energetické společenství. Aktivní zákazník může sdílet energii vyrobenou jeho fotovoltaickou elektrárnou s využitím distribuční sítě až s deseti dalšími místy. Příkladem aktivního zákazníka může být například majitel rodinného domu s fotovoltaikou, který sdílí nevyužitou energii s dalšími sousedy. 

Naproti tomu energetické společenství má počet členů neomezený. Je ideální pro bytové domy, v němž mohou energii z fotovoltaiky využít jednotliví vlastníci bytových jednotek. Využijí ho také obce, které umístěním fotovoltaické elektrárny na jedné obecní budově mohou dotovat provoz dalších budov, nebo jednotlivé domácnosti obyvatel obce. Obdobný systém je vhodný třeba pro firmy, kteří nevyužitou energii nabídnou zaměstnancům v rámci firemních benefitů. Podmínkou pro vznik energetického společenství je registrace u Elektroenergetického datového centra (EDC).

Více informací


Acetex s.r.o.
logo Acetex s.r.o.

Acetex s. r.o., je ryze česká společnost, která se zabývá projektováním, montáží a servisem obnovitelných zdrojů energie. Instalaci fotovoltaických elektráren i tepelných čerpadel provádí pro rodinné domy, novostavby, bytové domy i pro komerční objekty. ...

 
 
Reklama