Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prodej přetoků z fotovoltaiky pomocí algoritmů za spotové ceny

S dynamickým vývojem tuzemského trhu s fotovoltaickými elektrárnami se rozšiřují možnosti prodeje vyrobené energie, kterou její majitel nevyužije.

S dynamickým vývojem tuzemského trhu s fotovoltaickými elektrárnami se rozšiřují možnosti prodeje vyrobené energie, kterou její majitel nevyužije. Jedním z nich je prodej pomocí chytrého algoritmu na spotovém trhu. Tento model nabízí ve spolupráci s partnerem společnost Acetex, přední český dodavatel fotovoltaických systémů a tepelných čerpadel. 

Systém výkupu energie pracuje s matematickým algoritmem, který monitoruje chování fotovoltaické elektrárny a řadu proměnných, které takto získá, vzájemně kombinuje tak, aby maximalizoval výnosy z prodeje přebytků na spotovém trhu. Dané vstupy v reálném čase vyhodnocuje a určuje, jaké je optimální využití energie vyrobené fotovoltaickou elektrárnou tak, aby její majitel dosáhl co největšího ekonomického výnosu. Tedy co nejvíce vydělal na dodávce do sítě a co nejvíce ušetřil na spotřebě s využitím stávajícího vybavení fotovoltaické elektrárny. Výhodou tohoto řešení je, že není potřeba měnit současného dodavatele energií.

S využitím matematického algoritmu pro řízení fotovoltaické elektrárny lze dosáhnout velmi nízké ceny za nákup energie z distribuční sítě a zároveň rychlejší návratnosti vstupní investice za pořízení fotovoltaiky. Poplatek za využití systému je 0,45 Kč za kWh. 

Vybrané potřebné datové vstupy, s nimiž algoritmus pracuje: 

Cena elektřiny na dalších 48 hodin
Výše poplatků
Predikce slunečního záření
Amortizace baterie
Spotřeba domácnosti

Více informací


Acetex s.r.o.
logo Acetex s.r.o.

Acetex s. r.o., je ryze česká společnost, která se zabývá projektováním, montáží a servisem obnovitelných zdrojů energie. Instalaci fotovoltaických elektráren i tepelných čerpadel provádí pro rodinné domy, novostavby, bytové domy i pro komerční objekty. ...

 
 
Reklama