Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ocenění pro Ing. Jana Procházku, Ph.D., vědce a vynálezce z HE3DA

Medaily Za zásluhy obdržel 28.10.2017 při udílení státních vyznamenání u příležitosti 99. výročí vzniku nezávislého Československa i Ing. Jan Procházka, Ph.D., president HE3DA s.r.o.

Přednosti baterií HE3DA

Když byste měl vybrat 3 hlavní přednosti Vaší technologie oproti konvenčním systémům, které by to byly, ptalo se TZB-info v červenci 2016 Ing. Jana Procházky, Ph.D.

Ing. Jan Procházka, Ph.D., president HE3DA s.r.o.: "Já myslím, že to je bezpečnost, spolehlivost a levná výroba. A ještě bych tam přidal jeden parametr – baterie je schopná fungovat v potenciostatickém režimu. Vy nastavíte potenciál, třeba od fotovoltaických panelů, který je vyšší nebo nižší, než potenciál baterie a tím kontrolujete, kam tečou lithiové ionty a tím pádem i elektrony. To je potenciostatická kontrola, s pomocí konstantního potenciálu ovládáte celou baterii a ta dýchá jako plíce. To znamená, že jí nedávkujete nějaké množství proudu, neořezáváte napětí, neděláte složité elektronické kontroly. Necháte ji dělat normálně to, co ona sama chce. To radikálním způsobem zmenšuje množství bezpečnostních a ovládacích elektronických prvků, což celý systém zlevňuje. Tím neříkám, že tyto prvky úplně eliminujeme, pořád ještě používáme vypínače, monitoring stavu baterie, měření napětí, ale jinak je to revoluce v ovládání té baterie. To dnešní tenkovrstvé baterie nevydrží. Do baterie nejprve dávkujete určité proudy, a když baterie docílí určitého potenciálu, tak to překlopíte do potenciostatického režimu, kde už se to malými proudy jen „došťouchne“. Ale kdybyste ten potenciál nastavil hned od začátku, tak by baterie musela ze začátku absorbovat velmi vysoké proudy a to žádná z dnešních baterií nevydrží. V tom je naše obří výhoda."

O technologii HE3DA

S použitím speciálního nanomateriálu, který tvoří hlavní know-how firmy, může HE3DA stavět své baterie s elektrodami silnými několik milimetrů. Se silnějšími elektrodami je baterie jednak robustnější a tedy dobře snáší náročné zacházení a jednak jednodušší na výrobu.

Poklepání základního kamene výrobního areálu v říjnu 2017


Jan Procházka ukazuje na vykolíkovaný prostor první haly ve chvíli, kdy HE3DA položila základní kámen velkovýroby revolučních baterií v Horní Suché.

Slavnostním poklepáním základního kamene zahájila 16. října 2017 česká společnost HE3DA stavbu velkovýrobny svých baterií v Horní Suché u Havířova. První etapa provozu nazvaného Magna Energy Storage (MES) by měla být hotová na konci roku 2019.

Továrna vznikne na ploše 12 500 metrů čtverečních. V prostoru bývalého dolu František HE3DA počítá s využitím stávající haly Exelsior, která má v budoucnu sloužit k přípravě materiálů.
Provoz s roční výrobou přes 1 gigawatthodinu by měl být dokončen v roce 2019. S využitím českého lithia tak může v ČR může vzniknout kompletní výrobní sektor pro ukládání energie s vysokou přidanou hodnotou.
Výroba baterií má být bezemisní, bezprašná a plně elektrifikovaná. Elektřina bude částečně pocházet z vlastní fotovoltaiky a nabízí se i možnost spolupráce s místním zdrojem, což je kogenerační jednotka na důlní plyn.

Reportáž TZB-info: HE3DA položila základní kámen velkovýroby revolučních baterií v Horní Suché

 
 
Reklama