Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Peletové kotle a kamna naživo. Stačí si vybrat!

Kdo nestihl navštívit stánek Klastru Česká peleta na veletrhu FOR ARCH, může se podívat do naší expozice alespoň skrze video. Každoročně zde společně vystavují naši členové – výrobci dřevních pelet a briket i kotlů a kamen na jejich spalování.

Na kameru promluvil Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta, který ujišťuje, že dřevních pelet (i briket) je a bude do budoucna v České republice dostatek. „České peletárny lisují tolik paliva, které by uspokojilo asi 80 tisíc domácností, instalováno je přitom zatím jenom asi 27 000 kotlů a kamen.“ Počet domácností, které vytápějí peletami, přitom každoročně roste. Velkou roli v tom sehrávají kotlíkové dotace, staré uhelné kotle se mnozí rozhodli vyměnit právě za pelety.

Výhodou peletového vytápění je mimo jiné jeho bezobslužnost. „Kotel se sám umí zapálit, sám si přikládá a dokonce se sám umí i vyčistit,“ dodává Stupavský. Expozice Klastru Česká peleta na veletrhu FOR ARCH umožnila návštěvníkům srovnat různé modely kotlů i přímo promluvit s jejich výrobci. Na kameru se představili Pavel Hostmoský (Hostomský – krbový kamna, kotle), Pavel Kvasnička (Bosch – Termotechnika/Dakon), Vladimír Verner (VERNER SK), František Dočekal (Ekogalva), David Kehm (Eco Engineering), Jiří Trčka (AGROMECHANIKA Lhenice) a Radek Dušek (DUFA kamna). To je však pouze zlomek stovky členů, které Klastru Česká peleta sdružuje.

A abychom nezapomněli – návštěvníci veletrhu FOR ARCH si přinesli domů také náš časopis Komfortní teplíčko, který si vy můžete přečíst ONLINE. Letos se tváří časopisu stala Klára Issová, ale přinášíme také rozhovor s Vladimírem Buřtem, starostou Horního Jiřetína, a mnoho dalších inspirativních příběhů o lidech, kteří zvolili pro svoje soukromé, firemní i obecní objekty vytápění dřevěnými peletami a nelitují toho.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...