Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

E.ON věnuje nemocnici v ukrajinské Kolomyji solární panely v hodnotě jeden milion korun

Další ukrajinská nemocnice se bude moci spolehnout na solární energii. Společnost E.ON se zapojila do projektu Slunce pro Ukrajinu, pořádaného organizací NESEHNUTÍ, a svým darem v podobě solárních panelů podpořila nemocnici v Kolomyji. Nová elektrárna pomůže překonat časté výpadky proudu, které ohrožují stabilní provoz nemocnice. Takové výpadky mohou stát lidské životy. Aktuálně projekt Slunce pro Ukrajinu sbírá prostředky pro dětskou nemocnici v Záporoží.

Solární elektrárna o výkonu 106 kW s 50 kWh bateriemi zajistí provoz pro operační sál až dvě hodiny po výpadku proudu
Solární elektrárna o výkonu 106 kW s 50 kWh bateriemi zajistí provoz pro operační sál až dvě hodiny po výpadku proudu

Ukrajinské nemocnice jsou od začátku ruské invaze ohroženy výpadky elektrické energie. Na vině je bombardování a dronové útoky na ukrajinskou infrastrukturu. V nemocnicích zhasínají světla na operačních sálech a přístroje na jednotkách intenzivní péče vypovídají službu.

Řešením složité situace zdravotnických zařízení jsou solární panely, které jsou spolehlivým zdrojem energie přímo na střechách nemocnic. „Jako dodavatel energetických řešení pomáháme našim zákazníkům snižovat náklady na energie i zvyšovat jejich energetickou soběstačnost. Jsem velmi rád, že v tomto případě naše technologie i know-how pomohou zachraňovat životy. Válka na Ukrajině je dlouhá, pro mnoho z nás už zevšedněla, ale situace na místě je pro všechny i nadále velice složitá a je důležité dál pomáhat. Věřím, že i tímto krokem pomůžeme tamním lékařům v jejich práci, která je velmi důležitá,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie. Zároveň věří, že tímto krokem inspiruje E.ON i další aktéry k tomu, aby i nadále pomáhali.Nesmíme se nechat strhnout pocitem, že situace na Ukrajině už není naše věc,“ dodává Jan Zápotočný.

E.ON věnuje nemocnici v ukrajinské Kolomyji solární panely v hodnotě jeden milion korun
E.ON věnuje nemocnici v ukrajinské Kolomyji solární panely v hodnotě jeden milion korun

E.ON pomáhá v zelené rekonstrukci Ukrajiny

Dar společnosti E.ON představuje další krok v přechodu ukrajinského zdravotnictví na obnovitelné zdroje energie. Kromě E.ONu další zdroje na instalaci elektrárny zajistí město Kolomija a ostatní partneři. Solární elektrárna o výkonu 106 kW s 50 kWh bateriemi zajistí provoz pro operační sál až dvě hodiny po výpadku proudu. Instalace solární elektrárny je plánovaná na listopad letošního roku.

Díky tomuto daru bude naše nemocnice schopna ušetřit peníze na účtech za energii. To nám umožní přesměrovat více finančních prostředků na kvalitní rozvoj instituce – nákup nového vybavení, zlepšení podmínek pro pacienty atd. V tuto chvíli je nejdůležitější, aby byla nemocnice energeticky nezávislá a měla výkonný záložní zdroj energie v případě výpadků způsobených masivními ruskými útoky na elektrickou síť,“ komentuje ředitel nemocnice v Kolomyji Andrij Koškin.

Panely od E.ONu převzal ředitel nemocnice v Kolomyji Andrij Koskin (první zleva)
Panely od E.ONu převzal ředitel nemocnice v Kolomyji Andrij Koskin (první zleva)
Projekt dodávající solární panely do ukrajinských nemocnic organizuje ukrajinská organizace Ecoclub Rivne
Projekt dodávající solární panely do ukrajinských nemocnic organizuje ukrajinská organizace Ecoclub Rivne

Projekt dodávající solární panely do ukrajinských nemocnic organizuje ukrajinská organizace Ecoclub Rivne. V České republice ji svou kampaní Slunce pro Ukrajinu podporuje NESEHNUTÍ. S pomocí českých dárců a dárkyň bude realizována výstavba již čtvrté solární elektrárny v rámci kampaně. V současné chvíli má veřejnost možnost přispět na výstavbu solární elektrárny pro dětskou nemocnici v Záporoží, pro kterou je potřeba vybrat přes milion korun.

Dar od společnosti E.ON pro nemocnici v Kolomyji je dalším příkladem zájmu českých firem angažovat se v zelené rekonstrukci Ukrajiny. Uvědomují si, jak zásadní roli může jejich podpora sehrát pro poničenou ukrajinskou infrastrukturu a jednotlivé nemocnice. Společnost E.ON a další firmy tak pomáhají ukrajinským obcím v decentralizaci energetické sítě, která je aktuálně pro zemi nevyhnutelným krokem,“ dodává Alžběta Kofránková, koordinátorka kampaně Slunce pro Ukrajinu z NESEHNUTÍ.


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.