Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FV panely TOPCon – Nová éra efektivity solárních panelů

Solární energetika se stále vyvíjí a s příchodem technologie N-type TOPCon se otevírá nová kapitola v efektivitě a výkonu fotovoltaických panelů. Nedílnou součástí tohoto vývoje jsou výrobci solárních panelů jako NORD a Suntech, přinášející inovace, které mění pravidla hry.


Co je to N-type TOPCon?

N-type TOPCon neboli Tunnel Oxide Passivated Contacts je technologie, která používá tenkou vrstvu oxidu k pasivaci povrchů solárních článků. Tato vrstva snižuje rekombinaci nosičů náboje, a tím zvyšuje celkovou účinnost přeměny sluneční energie na elektrickou oproti starším panelům s technologií PERC. Díky využití křemíku typu N (TOPCon) nabízí tyto články řadu výhod, včetně nižší citlivosti k degradaci způsobené světlem a lepších teplotních koeficientů, což přispívá k vyššímu výkonu a delší životnosti.

Přínosy a aplikace

Technologie N-type TOPCon je především známá svou schopností dosahovat vyšší účinnosti než starší PERC články. To znamená, že solární panely s touto technologií mohou generovat více energie z každého čtverečního metru, což je zvláště výhodné pro instalace s omezeným prostorem. Náklady na výrobu článků N-type TOPCon jsou přibližně stejné jako u předešlé generace z důvodu velmi podobného výrobního procesu, a tedy výrobci článků nemusí výrazně investovat do nového výrobního procesu. Inovované články zastiňují starší PERC články ve všech zásadních ohledech počínaje zvýšenou účinností, která dosahuje až 25 %, dále sníženou degradací výkonu v průběhu životnosti panelu, nižším teplotním koeficientem a zvýšeným výkonem při nízkém osvitu. V neposlední řadě je také vhodnější pro bifaciální panely, protože článek je schopen zpracovat o 15 % více odrazového světla, a proto jsou panely využívající tuto technologii vhodné nejen pro pozemní konstrukce, ale i pro další instalace, kde bifaciální panely mají využití.

Nový standard pro rok 2024

S rostoucím tlakem na snižování emisí a přechod na obnovitelné zdroje energie je jasné, že fotovoltaické technologie budou hrát klíčovou roli. Již nyní je jisté, že FV panely s technologií N-type TOPCon se stanou novým standardem nejen pro rok 2024.

Nyní můžeme sledovat na trhu velice nízké ceny FV panelů, ale většinou se jedná právě o FV panely se starší technologií PERC, a tedy se jedná čistě o vyprázdnění skladů pro panely s technologií TOPCon, která postupně nahrazuje jednotlivé výrobní linky.

Vyšší účinnost, delší životnost, více výkonu na menší ploše, TOPCon je o krok dál před staršími PERC panely.


V naší nabídce GBC Solino si již dnes můžete vybrat panely s technologií TOPCon. Například od známého leadera Suntech lze aplikovat pro rodinné domy FV panel STP 435S-C54/Nshmtb+ v bifaciálním provedení (sklo-sklo) a s transparentní fólií. Tento FV panel dosahuje stejně nízké hmotnosti jako standardní panel, a to při identických mechanických vlastnostech s produktovou zárukou 25 let. Ve vyšším výkonu pro projektové aplikace lze použít panel STP 570-580-C72/Nsh+, který je taktéž v bifaciálním provedení (sklo-sklo) s produktovou zárukou 15 let.


Velice zajímavé a moderní řešení doporučujeme od výrobce NORD HTechnology, od kterého nabízíme FV panel NORD EcoSeries DAS-DH108ND-450 SEE-THROUGH. Jedná se o residenční FV panel se známým výkonem 450 Wp, v bifaciálním provedení (sklo-sklo) s inovativní technologií TOPCon, včetně designových prvků jako černý rám a vlastnost See-Through, která skrze transparentní fólii nabízí průsvit přirozeného světla, a tak FV panel zcela nezastíní svým rozměrem aplikaci například na terase či parkovacím stání, a navíc v provedení sklo-sklo disponuje vyšší odolností oproti konvenčním panelům s fólií. Tento panel dodáváme s 25letou zárukou na produkt.

FV panel NORD EcoSeries je dalším z řady produktů značky NORD HTechnology, která nabízí komplexní řešení systému s předností EcoModu, chytrého řízení EcoControl a vzájemné komunikace mezi fotovoltaickými panely, hybridními střídači, bateriemi, wallboxy, ale také bojlery či tepelnými čerpadly.


GBC Solino s.r.o.
logo GBC Solino s.r.o.

Již přes 20 let jsme odborný velkoobchod fotovoltaických produktů, bateriových uložišť a tepelných čerpadel pro residenční i průmyslové aplikace. Jsme experti na technologii NORD a SolaX, kterými jsme oficiálními importéry. Odborně proškolíme, FV zboží ...