Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

I činžáky a paneláky mohou být úsporné a moderní

Ceny energií v EU šokově zdražily a dosáhly dosavadního maxima. Proto se stále více obyvatel bytových domů začalo poohlížet po možných úsporách. Dodavatelů různých ekologických řešení je na českém trhu mnoho, nicméně asi nejkomplexnější přístup nabízí už téměř rok startup Domy sobě.

Filozofií Domů sobě, za kterými mimochodem stojí společnost Veolia, je přesvědčení, že chytré ekologické technologie nesmí být výsadou jen novostaveb. Naopak, moderní způsoby šetření nákladů musí být dostupné i pro domy, které na svém místě už pár desítek let stojí. Domy sobě tak pomáhají stávajícím bytovým domům, aby byly nejen úspornější, ale také bezpečnější a příjemnější pro život. Přitom se nezaměřují na jednu technologii, ale nabízí celou škálu různých řešení, z nichž si SVJ a bytová družstva mohou vybrat přesně ty, které potřebují. Domy sobě navíc nabízí i výhodné financování a zařízení dotací z programu Nová zelená úsporám, takže poskytují služby skutečně na míru a na klíč.

Solární panely

Nejčastěji zákazníci poptávají instalaci fotovoltaických panelů na střechu domu. Část elektřiny si tak dům vyrobí sám, čímž může uspořit až 35 % nákladů za energie. K tomu, aby bylo možné vyrobenou elektřinu používat nejen ve společných prostorách ale také v jednotlivých bytech, je nutné provést tzv. sjednocení odběrných míst. To znamená, že místo všech elektroměrů u každého z bytů bude mít dům pouze jeden velký elektroměr. U bytů tak zůstanou jen měřáky sloužící k rozpočítávání spotřeby – stejným způsobem se ostatně účtuje voda nebo teplo.

Společné odběrné místo znamená úsporu 2×

Díky společnému odběrnému místu dům od dodavatele odebírá elektřinu jako celek. Má tedy řádově vyšší odběr než v případě samostatných odběrů jednotlivých bytů. Tím se dům pro dodavatele stává de-facto velkoodběratelem. A jak známo, velkoodběratelé dosáhnou na mnohem lepší ceny. Solární elektrárna na střeše tak domu ušetří vlastně dvakrát. Poprvé za vyrobenou energii, která je zdarma a podruhé za mnohem nižší ceny za zbylou elektřinu dodávanou z veřejné sítě.


Dálkové odečty

Dalším z často poptávaných řešení jsou dálkové odečty vody a tepla. Ty budou z nařízení EU brzy povinné pro všechny domy, ale v tomto případě není třeba žehrat nad zlovůlí bruselských byrokratů. Takový způsob odečtů je totiž nejen ekologičtější, ale zároveň i mnohem pohodlnější. Celá věc spočívá ve výměnu měřáků za nové, které v sobě mají bezdrátovou technologii, díky níž lze odečítat spotřebu na dálku. Tím obyvatelé domů získají větší soukromí, protože jim kvůli odečtům už nikdo nebude vstupovat do bytu. Zároveň jim to také umožní sledovat spotřebu v mnohem kratších intervalech (klidně i denně), a tak mají větší motivaci k úsporám.

Další způsoby, jak ušetřit

Domy sobě toho ale umí mnohem více. Například instalaci chytrých bezpečnostních čidel, které včas upozorní na malé i velké havárie, a tak mohou bytové domy ušetřit i statisíce korun. Úspory lze hledat i v topení. Když třeba obyvatelé bytů regulují topení pomocí tzv. chytrých termohlavic na radiátorech, mohou se spolehnout, že nikdy nebudou přetápět ani topit pánubohu do oken. V případě zájmu ale Domy sobě nabízí i komplexní poradenství týkající se vytápění. Doporučí, jaký druh topení zvolit, jak nastavit kotelnu a kde hledat možné další úspory.

Jedna síť vládne všem

Důkazem, že služby poskytované Domy sobě jsou opravdu all-inclusive, je i aplikace a chytrá síť Dominiq. Díky ní se mohou obyvatelé domu kdykoli na mobilu nebo v počítači podívat na svou spotřebu, predikci do konce roku a spoustu dalších důležitých informací. Nejrůznější přehledy a detailní vyúčtování zase ocení členové výboru SVJ, které mají do aplikace vlastní oddělený přístup. Na Dominiqa jde napojit skoro vše, a tak se stává takovým mozkem celého domu. Je navíc bezdrátový a sestává jen z několika malých krabiček, které se umístí na chodbu domu. Jeho instalace se proto obejde bez kopání kabelů. Nejen díky Dominiqovi tak Domy sobě dokáží ze stoletého činžáku nebo normalizačního paneláku udělat dům, který je chytřejší, modernější a pohodlnější pro život než mnohé z novostaveb.


Domy sobě
logo Domy sobě

Domy sobě se specializují na širokou škálu úsporných řešení pro bytové domy. Kombinací fotovoltaiky, sdružení odběrných míst a aplikace Dominiq dokáží snížit měsíční výdaje na elektřinu až o 50 %.