Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová povinnost pro firmy: vybudovat nabíječky pro elektromobily

Podniky v dohledné době čeká nová povinnost: Na svých parkovištích budou muset vybudovat dostatek vyhrazených stání a dobíjecích stanic pro elektromobily a zajistit přívody elektřiny ke stáním, kde dobíjecí stanice zatím nejsou. Na koho se tyto nové požadavky budou vztahovat? A co všechno bude třeba splnit? Prozkoumali jsme dostupné informace a poradíme, jak se na nová pravidla co nejlépe připravit.

Fotovoltaická elektrárna bez akumulace na střechách družstva Bohemia Apple v Tuchorazi. Instalovaný výkon elektrárny 204,5 kWp.
Fotovoltaická elektrárna bez akumulace na střechách družstva Bohemia Apple v Tuchorazi. Instalovaný výkon elektrárny 204,5 kWp.

Požadavek z Bruselu

Povinnost přizpůsobit podniková parkoviště elektromobilům vyplývá z evropské směrnice 2018/844/EU z roku 2018 (rozvíjí předchozí směrnice o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti z let 2010 a 2012). Ačkoli to z názvu není na první pohled patrné, nejnovější úprava se věnuje mimo jiné i rozvoji infrastruktury pro elektromobilitu. Firmám rámcově předepisuje minimální počty dobíjecích stanic a stanovuje požadavky na instalaci kabelovodů u jednotlivých parkovacích stání.

V ČR zatím chybí zákon

Vzhledem k tomu, že jde o evropskou směrnici, je na jednotlivých členských státech, jakým způsobem ji zapracují do svých právních řádů. (To je rozdíl oproti evropským nařízením, která jsou nadřazená a platí pro všechny stejně.) Členské státy volnost jen do té míry, kdy respektují limity nastavené směrnicí. Mohou je případně ještě zpřísnit, zmírnit ovšem nikoli (až na striktně vymezené výjimky). Varianta, že by členský stát mohl od aplikace směrnice zcela upustit, ve hře není. Už teď je tedy jasné, že i na české firmy povinnosti vyplývající ze směrnice budou mít dopad.

Fotovoltaická elektrárna bez akumulace na střechách družstva Bohemia Apple v Tuchorazi. Instalovaný výkon elektrárny 204,5 kWp.
Fotovoltaická elektrárna bez akumulace na střechách družstva Bohemia Apple v Tuchorazi. Instalovaný výkon elektrárny 204,5 kWp.

Fotovoltaická elektrárna bez akumulace na střechách družstva Bohemia Apple v Tuchorazi. Instalovaný výkon elektrárny 204,5 kWp.

Kdo? Co? Kdy?

Směrnice nastiňuje pravidla pro „jiné než obytné“ budovy (nové i renovované), které mají více než 10 parkovacích míst. U takových objektů bude třeba na parkovacích plochách, které se nacházejí uvnitř nebo v přímém sousedství, instalovat minimálně jednu dobíjecí stanici pro elektromobily a minimálně ke každému pátému stání přivést kabeláž, která umožní dodatečnou instalaci dalších stanic.

Vedle toho směrnice ukládá členským státům, aby si definovaly pravidla ohledně minimálních počtů dobíjecích stanic pro budovy, které mají více než 20 parkovacích míst.

Nové povinnosti se tak jednoznačně dotknou velkých společností a velmi pravděpodobně i velké části středních a menších firem. Zdá se, že minimálně desetina až pětina parkovacích stání bude muset být vyčleněna pro elektromobily. Co s tím?

Řešení? Vlastní zdroj elektřiny

Povinnost zajistit dostatek dobíjecích stanic se dá efektivně vyřešit instalací solární elektrárny na střechu společnosti. „Získáte tak zelenou elektřinu, díky níž při slunečných dnech nabijete elektromobily zcela zdarma. Zároveň ji můžete využít i pro firemní spotřebiče, takže se vám sníží náklady na elektřinu ze sítě. Díky dlouhodobému poklesu cen má navíc tato technologie dnes už rozumnou návratnost i bez dotační podpory a instalace je výrazně jednodušší než u jakéhokoli jiného obnovitelného zdroje energie,“ shrnuje hlavní výhody Jaroslav Šuvarský, jednatel společnosti S-Power Energies, která je v instalacích střešních fotovoltaik jedničkou na českém trhu.

Střešní FVE + dobíjecí stanice pro menší i větší objekty

Společnost S-Power Energies firemním zákazníkům aktuálně nabízí dvě velikosti fotovoltaických elektráren vhodných pro rovné i šikmé střechy.

  • Menší sestava S-POWER CORP s 30 střešními panely a třífázovým měničem dosahuje výkonu 9,75 kWp, tzn. že ročně vyrobí necelých 10 MWh. Pro takový výkon ještě není třeba vyřizovat licenci na výrobu elektřiny, což významně zjednodušuje celou administrativu.
  • Větší sestava S-POWER CORP+ obsahuje 60 panelů a dosahuje výkonu 19,5 kWp (tj. roční výroba do 20 MWh). Tato velikost elektrárny už vyžaduje licenci na výrobu elektřiny od ERÚ, ale k jejímu provozování ještě není nutné mít v podniku „zodpovědnou osobu“. Jde tedy veskrze o administrativní zátěž, kterou kompletně vyřídí S-Power Energies.

Součástí sestav není akumulace energie, jelikož se předpokládá, že veškerá vyrobená elektřina se okamžitě spotřebuje. Případné přebytky je ovšem možné prodat do sítě.

K oběma sestavám lze doplnit dobíjecí stání ve formě samostatných stojanů (vhodné zejména pro venkovní parkoviště), případně závěsných wallboxů na zeď (ideální pro krytá stání). Obě zařízení poskytují AC nabíjení 22 kW pro dvě parkovací stání a jsou připravena na spolupráci s fotovoltaickou elektrárnou. Pokud je ke stáním přivedená potřebná kabeláž, není instalace nijak složitá.

Raději dříve než později

Ačkoli směrnice ještě nebyla zapracována do českých zákonů, instalaci fotovoltaiky a dobíjecích stanic se vyplatí neodkládat. „Jakmile nová pravidla začnou platit, poptávka po firemních řešeních ohromně naroste. Kvalitních instalačních firem je ale jen několik a vzhledem k situaci na trhu práce, kdy je extrémní nedostatek elektrotechniků, jsme už dnes téměř na limitu toho, co dokážeme odbavit. A to jsme největší firma s největším počtem pracovníků. Rozhodně se tedy nevyplatí tuto záležitost odkládat, protože pak jednoduše nebudou dodavatelé,“ upozorňuje Jaroslav Šuvarský.

Celý proces firemních instalací zabere několik měsíců (smlouva garantuje realizaci do čtyř měsíců od podpisu smlouvy). Po vstupní domluvě se zákazníkem je nejprve třeba vyslat na místo technika, který odborně posoudí, co je a není možné. Následně se vypracuje projekt a začne se řešit veškerá související administrativa. Montážní tým posléze odborně nainstaluje elektrárnu a dobíjecí stojany. Po dořešení všech administrativních kroků (licence, připojení k OTE) provedou pracovníci společnosti revizi a celý systém zprovozní.


S-Power Energies, s.r.o.
logo S-Power Energies, s.r.o.

Jsme odborníci na zdroje obnovitelné energie pro rodinné domy, bytové domy a komerční budovy. Od roku 2016 jsme po celé České republice úspěšně nainstalovali přes 11 000 střešních fotovoltaik a tepelných čerpadel. Všichni naši odborníci na technologie jsou ...