Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Intersolar 2022 – domácnosti čeká poskytování flexibility, dynamické tarify a elektromobilita

Energetiku domácností promění nejen fotovoltaika s baterií, ale i rozvoj elektromobility. Domácnosti s baterií a elektromobilem by se v budoucnu mělo zapojit do poskytování podpůrných služeb. Síť totiž bude podporu potřebovat, proměnlivost dodávek i cen bude vysoká vlivem přibývajících obnovitelných zdrojů.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

V Mnichově probíhá veletrh The Smarter E Europe, který sdružuje 4 tematické výstavy:

  • Intersolar – fotovoltaika a příslušenství
  • EES – electrical energy storage – ukládání elektřiny
  • Power2drive – elektromobilita, nabíjení a vodík
  • EMPower – energetický management a chytrá síťová řešení.

Zahájení veletrhu patřilo konferencím. Ty byly tematicky rozdělené podle veletržních oborů a nebylo tak možné je obsáhnout všechny. Zaměřili jsme se tedy na domácí fotovoltaiku.

S přibývajícími obnovitelnými zdroji v elektrizační soustavě se zvýší potřeba podpůrných služeb pro vyrovnávání sítě. Domácnosti se zatím v této oblasti zapojují velmi omezeně napájením akumulačních spotřebičů – boileru nebo akumulačních kamen – spínaným přes HDO.

Přečtěte si také Elektromobily jako podpůrná služba? Chybí obchodní model Přečíst článek

Instalace baterie nebo připojení elektromobilu tyto možnosti nejen významně rozšíří, ale také zvýší využitelnou kapacitu v domácnostech. Problémem však bude dostupnost této akumulace – flexibility pro distributora nebo agregátora.

Další výzvou bude, jak s touto flexibilitou pracovat, jak ji ocenit a jak ji účtovat. A úplně samostatnou kapitolou je kompatibilita – tedy aby připojená zařízení zvládala bezpečné ovládání třetí stranou, které bude navíc kompatibilní napříč poskytovateli, ať už distribucí nebo agregátory.

Prvním krokem k poskytování flexibility v domácnostech bude rozšíření chytrého měření, tzv. smart meterů. Výzev je tedy mnoho, i přítomní agregátoři a distributoři na konferenci shodně uváděli, že zatím pracují s větší flexibilitou u průmyslových a komerčních zákazníků a s domácnostmi teprve experimentují.

Blíže jsme poskytování flexibility u domácností, tedy na hladině nízkého napětí, informovali zde:

Přečtěte si také Domácnosti s baterií jako zdroj flexibility pro podpůrné služby Přečíst článek
 
 
Reklama