Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Od 1. 9. 2024 se nesmí provozovat kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy

Provoz kotlů na tuhá paliva, které nejvíce znečišťují ovzduší a mají 1. či 2. emisní třídu, případně jsou bez emisní třídy, končí 31. 8. 2024.

Provoz kotlů na tuhá paliva, které nejvíce znečišťují ovzduší a mají 1. či 2. emisní třídu, případně jsou bez emisní třídy, končí 31. 8. 2024. Majitelé, kteří jimi dále budou topit, hrozí opakovaná pokuta ve výši až 50 000 Kč. 

Na výměnu starých kotlů za ekologičtější a ekonomicky výhodnější zdroje Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo bohaté dotace, o které lze požádat až do 31. 8. 2024. Z programu Nová zelená úsporám, který je určený pro běžné domácnosti, lze získat včetně 10% bonusu až 110 000 Kč na tepelné čerpadlo vzduch-voda určeného pro vytápění a ohřev vody. Z programu Kotlíková dotace je to až 180 000 Kč na tepelné čerpadlo. Tato dotace je určena pro seniory, invalidy 3. stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo na děti. 

“Domácnosti, které výměnu neprovedly, na ní mají doslova několik posledních dní. Dobrou zprávou pro ně ale je, že pro splnění podmínek stačí jen o výměnu požádat, byť fyzicky k ní dojde až později,“ vysvětluje René Milota, jednatel společnosti Acetex, a dodává: “Určitě není vhodné s obměnou vyčkávat. Jednak hrozí opakovaná pokuta a jednak od září dojde k výraznému snížení dotací na tepelná čerpadla a kotle.“ 

Kontrolu výměny budou provádět jednotlivé obce a samosprávy. Cílem revizí není primárně udělovat sankce v nejvyšší možné výši, ale dosáhnout co nejrychlejší nápravy spočívající v odstavení emisně nevyhovujícího zařízení mimo provoz.

Více informací


Acetex s.r.o.
logo Acetex s.r.o.

Acetex s. r.o., je ryze česká společnost, která se zabývá projektováním, montáží a servisem obnovitelných zdrojů energie. Instalaci fotovoltaických elektráren i tepelných čerpadel provádí pro rodinné domy, novostavby, bytové domy i pro komerční objekty. ...

 
 
Reklama