Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Papež František vyzývá k omezení spotřeby fosilních paliv

Ve své dlouho očekávané encyklice vyzývá věřící a všechny lidi celého světa, aby přijali opatření na ochranu našeho „společného domova“ a řešili změnu klimatu.

V úvodu encykliky papež František cituje modlitbu Svatého Františka z Assisi, který je mimo jiné považován za patrona ekologů.

Papežovo poselství není určeno jen věřícím, jak je obvyklé, ale všem lidem na celém světě. Vyzývá je, aby přestali zneužívat zdroje Země a přijali oběti nutné pro boj proti změně klimatu - dříve, než bude příliš pozdě. Právě nyní je čas na odvážná, ambiciózní rozhodnutí, která musíme přijmout pro ochranu naší planety.

V textu encykliky papež František vyjasňuje: Musíme udělat víc pro ochranu našeho společného domova, například snížit naši spotřebu, omezit znečištění a skleníkové plyny, přejít na čisté zdroje energie. Pokud to neuděláme, budeme čelit vážným důsledkům, které uvedou náš ekosystém a lidský život v ohrožení, zejména v méně rozvinutých zemích. Ekologie je neoddělitelná od péče o člověka a o společnost. Ochrana přírody pak není volnočasovou aktivitou, nýbrž povinností každého člověka.

Podobně se vyjádřil například 14. Dalajláma ve svém tweetu: „Vzhledem k tomu, změna klimatu a globální ekonomika se dotýkají nás všech, musíme rozvíjet smysl pro jednotu lidstva.“

Jestliže si má podle Bible člověk „podmanit zemi“, je podle papeže Františka třeba důrazně odmítnout interpretaci, podle které by to znamenalo absolutní nadvládu nad stvořením. Člověk má „obdělávat a střežit“ zahradu světa a být si přitom vědom, že „konečným cílem ostatních tvorů nejsme my. Spíše všichni tvorové postupují, společně s námi a skrze nás, ke společnému cíli, kterým je Bůh“.

František rovněž kritizuje mizivé výsledky klimatických konferencí, které v posledních letech nedošly k žádným významnějším dohodám.

Encyklika je jedním z nejvýznamnějších dokumentů, jež papež může vydávat, a je vyhrazena pouze pro nejpalčivější globální problémy. Ve své encyklice o změně klimatu, papež František dává najevo, že řešení problému změny klimatu je otázkou sociální spravedlnosti - a že všichni z nás musí přijmout svou roli v péči o svět, který obýváme.

Technicky je Laudate si druhou encyklikou papeže Františka. Je však první, kterou připravil sám. Encyklika Lumen Fidei vycházela z materiálu připraveného jeho předchůdcem Benediktem XVI.

 
 
Reklama