Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyplatí se v ČR Fotovoltaika i v roce 2013? 3. díl seriálu

A máme tu poslední díl našeho miniseriálu o tom, zda se vyplatí investice do fotovoltaické elektrárny. Zbývá nám slibovaná elektrárna o největším možném podporovaném výkonu, a tím je 30 kWp.

Fotovoltaika v roce 2013 realizace fotovoltaické elektrárny JOYCE

Tentokrát jsme vyhráli letitý soudní spor a v restitucích nám byl vrácen velký pozemek s hospodářským stavením v Moravských Knínicích, po pradědečkovi velkostatkáři. Toto hospodářské stavení je využíváno jistou firmou, která v prostorách provozuje zpracování a skladování vepřového masa (žádné koniny) z nedalekého velkochovu prasat. Soudně bylo stanoveno, že provozovatelská firma nám má měsíčně platit nemalou částku za pronájem. My se tak rázem stáváme nejen vlastníkem objektu, ale zároveň i jeho správcem.

Když se malinko vzpamatujeme a dostaneme se k neméně důležitým záležitostem, tedy k hospodaření našeho nově nabytého statku, nestačíme se divit. Nevěřícně zíráme na horentní účty za elektřinu a přemýšlíme, jak je snížit. Raději se sebereme a jedeme si vyčistit hlavu do vinného sklípku na jih Moravy, do Kobylí. Jaká náhoda, narazíme zde na starého známého, který si před časem nechal postavit fotovoltaickou elektrárnu od firmy JOYCE. Pomyslíme si: nevede tudy cesta, jak snížit astronomické účty za elektřinu? Tak se začneme trochu vyptávat. Známý nám povykládal, jak k elektrárně přišel a jak je spokojený, že všechno probíhalo hladce od prvního kroku. Také že je to firma s dlouholetými zkušenosti, která má silné zázemí a podporu, do rizika by přece nešel. Navíc - má od nich i dohledový systém, který mu nepřetržitě monitoruje elektrárnu. Hlášení o výpadku mu prý dokonce chodí na mobil a může tak hned řešit vzniklé problémy, aby nepřišla ani koruna na zmar. Po půlroce chodu elektrárny dokonce zjistil, že má vysoké přebytky vyrobené elektřiny a tak se opět obrátil na JOYCE, zda by nešly nějak využít. A jak to dopadlo? V JOYCE mu nabídli řešení optimalizace spotřeby, pomocí tzv. WATTrouteru, který umí vyhodnotit stav, kdy přebytky vyrobené elektřiny odchází do sítě. Přebytky pak umí WATTrouter nasměrovat do spotřebičů, které jsou k tomu určené. Stačilo jen dokoupit elektrický bojler a ohřívá si tak vlastní elektřinou teplou vodu.

Pokračování článku
JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...

 
 
Reklama