Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyplatí se v ČR Fotovoltaika i v roce 2013?

Mnozí z Vás se ptají a váhají, zda se investice do fotovoltaické elektrárny pořád ještě vyplatí. Nejlépe bude si vše vysvětlit na příkladu.


Schéma v režimu zelených bonusů
Od letošního roku došlo v České republice ke snížení výkupních cen za vyrobenou elektrickou energii. Dále došlo k rozdělení výše podpory na dvě skupiny podle výkonu. První skupina jsou elektrárny s instalovaným výkonem do 5 kWp, kde je výkupní cena vyšší než ve druhé skupině, kterou tvoří elektrárny s instalovaným výkonem 5 - 30kWp.

Mnozí z Vás se ptají a váhají, zda se investice do fotovoltaické elektrárny pořád ještě vyplatí.

Nejlépe bude si vše vysvětlit na příkladu. Začneme menší elektrárnou na rodinném domě o výkonu 4,56 kWp. Vejdeme se tak do první skupiny s tím, že připojovat se budeme do jedné fáze.
Představte si domek ve vesničce na jihu Moravy. Tam bychom chtěli postavit z právě došlého stavebního spoření fotovoltaickou elektrárnu. Máme v ruce kladné stanovisko od E.Onu a zaměřenou střechu s navrženým elektrotrasováním. Elektrárnu chceme mít připojenou v režimu zelený bonus. Střecha je orientována 40° západně a její sklon je 35°. Při instalovaném výkonu 4,56 kWp je odhadovaná roční produkce podle programu PV-GIS 4 557 kWh. Pro realizaci použijeme 19 ks panelů IBC PolySol 240 a střídač Solutronic SOLPLUS SP35 , obojí z Německa, kvůli kvalitě. Zároveň se chceme chránit proti případnému nebezpečí, takže se ujistíme, zda jsou v nabídce obsaženy svodiče přepětí na stejnosměrné i střídavé straně. V domě jsou používány běžné elektrospotřebiče, odběr elektřiny je celodenní. Dá se tak říct, že spotřebujeme cca 60% z celkové produkce elektrárny pro vlastní spotřebu. Koncová cena takové fotovoltaické elektrárny na klíč může být cca 210 000 Kč včetně 15% DPH.

Pokračování článku Vyplatí se realizovat fotovoltaickou elektrárnu i v roce 2013?

Tabulka předpokládané výroby vyplatí se v ČR fotofoltaika i v roce 2013? Joyce ČR

JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...

 
 
Reklama