Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyplatí se v ČR Fotovoltaika i v roce 2013? Seriál - 2. díl

V minulém vydání našeho krátkého seriálu jsme si řekli, jaké jsou podmínky a zisk z menší fotovoltaické elektrárny o výkonu 4,56 kWp. Dnes se podíváme na elektrárnu o středním výkonu.

Vyplatí se v ČR Fotovoltaika i v roce 2013? Seriál - 2. díl smlouvu o připojení do sítě PREdi, v režimu zelený bonus od JOYCE

Začneme poměrně nevesele. Umřela teta Anna. Jak se dozvídáme při čtení její poslední vůle, odkázala nám svůj dům v pražských Kolodějích. My jsme tentokrát mladý úspěšný muž, s milou ženou a dvěma malými dětmi, a rádi tedy přijímáme výzvu přestěhovat se do našeho hlavního města, kde se může dále rozvíjet naše slibná kariéra. Dům v Kolodějích je po celkové rekonstrukci. Podle faktur za elektrickou energii zjišťujeme, že Pražská energetika si v případě domku tety Anny účtuje 4,90 Kč za kWh, a že jsme tedy v tarifu běžné spotřeby, elektřinou neohříváme, ani netopíme.

V Praze se nám daří, konto narůstá, bylo by dobré peníze investovat. A v tom vidíme v televizi debatu o solárních baronech. Inu, když mohou na slunci vydělávat jiní, proč ne i já. Od nápadu není daleko k činům a tak máme během chvilky, díky ochotné realizační firmě, vyřízenou smlouvu o připojení do sítě PREdi, v režimu zelený bonus. JOYCE tuto agendu vyřizuje svým zákazníkům bezplatně.

Prostorná střecha je orientována 20° jihovýchodně a rádi bychom ji měli plně osazenou. Po návštěvě profesionálních pracovníků, která probíhá rovněž ještě před podpisem smlouvy (a tudíž před placením), máme přesný návrh na instalovaný výkon 12,24 kWp. Vyjasnili jsme si také umístění střídače a trasu ze střechy ke střídači a následně od střídače do domovního rozvaděče. Nabídka se nám líbí, je použito 51 ks panelů německé kvality IBC PolySol 240 a střídač, rovněž z Německa, Solutronic SOLPLUS SP 100. Cena za kWp je 32.560,- Kč bez DPH. Celková cena elektrárny na klíč je tak 398.533,- Kč bez DPH. Předpokládaná produkce navrženého systému je, dle simulace v PVGIS, 11.640 kWh ročně. Odhadovaná návratnost 7,45 let nás velmi potěší. Úsměv na tváři nám vyloudí i informace, že se v kalkulaci nabídky počítá i s repasováním střídače. Předpokládaná spotřeba vyrobené elektřiny je 40 %. Při takto nadefinovaných podmínkách nám elektrárna za 20 let svého chodu vydělá 772.700,- Kč bez DPH. A tak nezbývá, než zavolat do JOYCE slečně Pešové, že může nachystat smlouvu o dílo k podpisu.

Večer si spokojeně sedneme do křesla a začneme listovat katalogem elektromobilů, abychom využili vyráběnou elektřinu co nejvíce. Nebo že bychom si pořídili klimatizaci, nebo vyhřívaný bazén? Možností je celá řada, stačí si vybrat.

Příště uzavřeme náš miniseriál povídáním o velké realizaci s instalovaným výkonem 30 kWp.

Minulý díl
JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...

 
 
Reklama