Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podpora pro české obnovitelné zdroje bude potvrzena do dubna

Evropská komise by měla do několika měsíců, zřejmě mezi únorem a dubnem, definitivně potvrdit českou podobu podpory obnovitelných zdrojů energie. Na dnešním jednání v Bruselu se na tom s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou dohodl český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jan Mládek přitom doufá, že Energetický regulační úřad (ERÚ) podpory vypíše od počátku příštího roku. "Dohodli jsme se, že na této věci budeme společně intenzivně pracovat," řekl novinářům po jednání český ministr. Praha poskytne komisi další doklady a vysvětlení. Pokud vše půjde dobře, měla by komisařka ještě v prosinci poslat do Prahy dopis potvrzující, že "notifikace se blíží ke zdárnému konci", uvedl Mládek.

Pokusí se prý přesvědčit šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou, aby bylo vyplácení podpor skutečně spuštěno od Nového roku. "Ale paní Vitásková je nezávislá regulátorka a já jí to nemůžu nařídit," upozornil.

Vitásková sama dala ve čtvrtek najevo, že s vypsáním podpory nebude mít problém ve chvíli, kdy k věci bude existovat příslušné rozhodnutí české vlády. Ta by se věcí mohla zabývat 2. či 7. prosince.

V tiskové zprávě k Mládkovu jednání v Bruselu ministerstvo průmyslu uvedlo, že komise neshledává důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. U žádné notifikace není zahájené formální vyšetřování a Vestagerová ujistila, že žádné takové řízení se ani nepřipravuje.

Minulý čtvrtek ERÚ rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má přitom jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise.

Úřad uvádí, že by vypsáním podpory překročil zákon. Zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016 nemají podle ERÚ příslušné potvrzení.

Mládek dnes v Bruselu připomněl, že to je právě Evropská komise, pro kterou je podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu vysokou prioritou. "Je zájem na tom, aby tento sektor fungoval a nebyl zatěžován dodatečnými náklady," dodal.

 
 
Reklama