Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové solární kolektory Buderus pro rok 2012

Značka Buderus jako přední výrobce a dodavatel tepelné techniky si pro začátek roku 2012 připravil dvě novinky v solární technice. Jedná se deskový kolektor Logasol SKN 4.0 a vakuový trubicový kolektor Logasol SKR.

Značka Buderus jako přední výrobce a dodavatel tepelné techniky si pro začátek roku 2012 připravil dvě novinky v solární technice. Jedná se deskový kolektor Logasol SKN 4.0 a vakuový trubicový kolektor Logasol SKR.

Logasol SKN 4.0

Nový deskový kolektor Logasol SKN 4.0 nabízí ekonomicky výhodné řešení pro solární ohřev teplé vody, případně také pro podporu vytápění. Tento kolektor je nástupce úspěšného modelu Logasol SKN 3.0. Kolektor byl upraven po technické i vizuální stránce. Nabízí se ve svislém a vodorovném provedení s vnějšími rozměry 1175 × 2017 mm a absorpční plochou 2,19 m2. Kolektor se vyznačuje skvělým poměrem cena / výkon, robustní konstrukcí zajišťující dlouhou životnost a vysoké solární zisky po celou tuto dobu.

 
Obr. 1: Řez deskovým kolektorem Logasol SKN 4.0
Obr. 1: Řez deskovým kolektorem Logasol SKN 4.0

Přes čiré bezpečnostní sklo kolektoru Logasol SKN 4.0 je jasně vidět nový celoplošný hliníkový absorbér s ultrazvukovými sváry. Jednodílná vana kolektoru (zadní a boční stěny) je vyrobena z plastu vyztuženého skelnými vlákny, což zaručuje vysokou pevnost a odolnost celého kolektoru vůči povětrnostním vlivům a zatížení od sněhu. Přepracovaná harfa absorbéru s 11 stoupajícími trubičkami se vyznačuje nízkou tlakovou ztrátou, díky které je možné zapojit sériově do jedné řady až 10 kolektorů. To je velkou výhodou hlavně u solárních systémů s větším počtem kolektorů jako např. bytové domy, bazény či průmyslové objekty. Hmotnost nového kolektoru je pouze 40 kg, což usnadňuje manipulaci a montáž kolektorů, které taktéž napomáhají nové úchyty na boční straně kolektorové vany. Rychlé a bezproblémové montáži napomáhají také osvědčené systémy uchycení a propojení kolektorů. Montážní příslušenství slouží pro bezpečné uchycení kolektorů na šikmou střechu s různými krytinami (taška, bobrovka, šindel, břidlice, eternit, plech), do šikmé střechy (integrace do střechy místo krytiny), na plochou střechu a taktéž na fasádu s odklonem od svislého směru. Není tedy nutné přizpůsobovat objekt pro instalaci solárních kolektorů, ale díky široké škále uchycovacích prvků se solární kolektory přizpůsobí Vašemu domu.

Logasol SKR

Obr. 2: Trubicový kolektor Logasol SKR6 a SKR12
Obr. 2: Trubicový kolektor Logasol SKR6 a SKR12

Druhou novinkou v nabídce solárních kolektorů Buderus je vakuový trubicový kolektor Logasol SKR. Hlavními rysy tohoto kolektoru jsou vysoký výkon, robustní konstrukce, jednoduchost a elegantní design. Díky svému vysokému výkonu je tento kolektor vhodný pro nejnáročnější zákazníky a pro systémy na podporu vytápění a ohřev teplé vody. Kolektor konstrukcí vychází ze svého úspěšného předchůdce Vaciosol CPC.

Logasol SKR jsou k nabízeny jako plně sestavené moduly s vakuovými trubicemi a se zrcadlovým plechem CPC (Compound Parabolic Concentrator). Nabízeny jsou dvě varianty: Logasol SKR6 se šesti trubicemi a absporpční plochou 1,28 m2 (2083 × 702 mm) a Logasol SKR12 s dvanácti trubicemi a plochou 2,57 m2 (2083 × 1392 mm). Tato provedení umožňují kombinovat kolektory do různě velkých kolektorových polí s potřebnou plochou. Do jedné řady lze napojit až 36 trubic.

Vakuové trubicové kolektory Buderus jsou vhodné zejména na podporu vytápění a ohřev teplé vody, protože díky své konstrukci a minimálním tepelným ztrátám kolektory pracují s vysokou účinností i během zimního období. Kolektor je tvořen z tzv. Sydney trubic s přímo protékaným trubkovým registrem (U-trubice), který je uzavřen v dvoustěnné skleněné trubici (princip termosky). Absorpční vrstva je nanesena uvnitř vakua na vnitřní skleněné trubici a je tedy chráněna proti vnější vlivům. Pod trubicemi je umístěn speciálně tvarovaný zrcadlový plech CPC s keramickým povlakem, který koncentruje sluneční paprsky a odrážejí je do absorbéru. Keramický povrch zaručuje dlouhou životnost a trvale vysoké zisky.

Obr. 3: Jednostranné připojení trubicového kolektoru
Obr. 3: Jednostranné připojení trubicového kolektoru

Novinkou u tohoto typu kolektoru je možnost jednostranného připojení. Jak je vidět na obr. 3, kolektor je na každé straně vybaven vstupem i výstupem a pomocí zkratovací U-trubky je možnost připojit potrubí z jedné strany. To opět přináší snadnější a rychlejší montáž kolektorů hlavně na šikmé střeše, kde je nutné provádět prostupy skrz krytinu.

Stejně jako k deskovým kolektorům, tak je i k trubicovým kolektorům Logasol SKR nabízeno příslušenství pro montáž na různé typy střech. Odlišností je, že tyto trubicové kolektory lze montovat i svisle na fasádu a využít je jako designový prvek na domě.

Nové dva typy solárních kolektorů nahrazují své úspěšné předchůdce a doplňují širokou nabídku solárních kolektorů Buderus. Ty ve spojení se solárními zásobníky teplé vody, akumulačními zásobníky, solárními regulacemi, kompletními čerpadlovými skupinami tvoří ucelenou kompletní nabídku solární techniky značky Buderus. Pro rodinné domy jsou k dispozici tzv. solární pakety, ve kterých je možné najít cenově zvýhodněné sestavy na ohřev teplé vody případně i na podporu vytápění. Více informací o těchto novinkách, solárních paketech a kompletním sortimentu značky Buderus naleznete na www.buderus.cz. S případnými dotazy se můžete obrátit na tým Technického oddělení (technika@buderus.cz, 272 191 105).


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...