Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavé instalace solární techniky Buderus

Tímto článkem navazujeme na předchozí články týkající se úspěšných instalací s tepelnými čerpadly, nástěnnými či stacionárními kotli Buderus. V tomto článku se zaměříme na solární techniku. Na třech vybraných referencích bychom vám rádi ukázali úsporné solární systémy, které jsou nedílnou součástí systémové techniky nabízené značkou Buderus.

Rodinný dům v Praze

První příklad zajímavé instalace nejen solární techniky, ale také kompletního systémového řešení vytápění Buderus, se nachází v dvougeneračním rodinném domě v Praze. Dům je po kompletní rekonstrukci včetně otopné soustavy. Investor zvolil podlahové vytápění, což je ideální varianta pro využití solární energie jak na ohřev teplé vody, tak na podporu vytápění. Primárním zdrojem tepla je nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB162-35. Na střeše domu je osazeno 6 špičkových deskových kolektorů Logasol SKS 4.0. Teplo se ukládá do kombinovaného zásobníku Logalux PL1000/2S, který využívá principu stratifikace neboli vrstveného nabíjení. Celý systém je pak optimálně řízen regulátorem Logamatic řady 4000. Kompletní vystrojení technické místnosti doplňuje rychlomontážní systém pro tři otopné okruhy, který je složen z termohydraulického rozdělovače, sdruženého rozdělovače-sběrače a čerpadlových skupin s nízkoenergetickými oběhovými čerpadly. Do budoucna je počítáno s vybudováním sezónního venkovního bazénu, který zajistí upotřebení letních přebytků tepla ze solárního systému.


Obr. 1: Solární kolektory na rodinném domě


Obr. 2: Technická místnost v rodinném domě

Bytový dům v Žatci

Další solární systém můžeme nalézt na bytovém domě v Žatci. Bytový dům má 24 bytových jednotek. Vytápění a ohřev teplé vody v domě zajišťuje spolehlivě již řadu let dvojice litinových stacionárních kotlů Logano G334 o celkovém výkonu 180 kW. Obyvatelé domu řešili, jakým způsobem snížit své výdaje za teplo. Díky dotačnímu programu Zelená úsporám bylo možné zbudovat solární systém na ohřev teplé vody. Díky získané dotaci se výrazně zkrátila návratnost investice do celého systému. Na plochou střechu domu bylo instalováno 16 kusů deskových kolektorů Logasol SKS4.0. Tento hermeticky uzavřený špičkový kolektor s náplní inertního plynu argonu, má minimální tepelné ztráty a je tedy vhodný pro celoroční použití jak pro ohřev TV, tak pro podporu vytápění. Do technické místnosti byl nově osazen zásobník teplé vody, který je napojen na solární systém. Tento zásobník slouží jako předehřívací stupeň pro dva zásobníky Logalux SU300, které jsou dohřívány kotli. Obyvatelé domu ušetří celoročně přibližně 52 % nákladů na ohřev teplé vody.


Obr. 3: Dvě kolektorová pole na bytovém domě v Žatci

Bytový dům v Letohradě

Největší instalaci solárního systému s kolektory Buderus za loňský rok 2010 nalezneme v Pardubickém kraji v Letohradě. Nalézá se zde větší bytový dům se třemi vchody. Společně s instalací solárního systému pro ohřev teplé vody byla také provedena rekonstrukce plynových kotelen. Zdrojem tepla pro vytápění a ohřev teplé vody pro každý vchod je nově kaskáda dvou nástěnných kondenzačních kotlů Logamax plus GB162 o celkovém výkonu 90 kW. Na ploché střeše bytového domu je umístěno celkem 60 deskových kolektorů Logasol SKN 3.0. Z dispozičních důvodů jsou kolektory rozloženy do mnoha nestejně velkých kolektorových polí, rovnoměrný průtok jednotlivými poli je zajištěn vyvažovacími ventily. Oběh solární látky okruhem je zajištěn dvěma solárními kompletními stanicemi Logasol KS0150, ve kterých kromě solárního oběhového čerpadla nalezneme integrován také pojišťovací ventil, teploměry, zpětnou klapku, odlučovač vzduchu, atd.


Obr. 4: Solární kolektory v Letohradě

Z uvedených instalací vidíme, že solární systém je vždy pouze doplněk k primárnímu zdroji tepla. Proto je nutné nahlížet na instalace komplexně a systémově. Např. solární systém na podporu vytápění se nehodí do každého domu. Zřejmě plně ho nevyužijeme v domě bez zateplení, kde je hlavním zdrojem kotel na uhlí a teplotní spád např. 90/70 °C. Vhodnější by jistě byl systém nízkoteplotní, nejlépe s podlahovým vytápěním a nástěnným kondenzačním kotlem či tepelným čerpadlem. Z tohoto důvodu je vždy už od samého počátku vhodné komunikovat s odbornou montážní firmou, projektantem či přímo s výrobcem a hledat optimální řešení pro Vaši konkrétní instalaci. Buderus rozhodně nejde, jako některé méně solventní firmy, cestou nesmyslně velkých solárních systémů na každém domě. Snažíme se s každým zákazníkem najít optimální řešení a často zjistíme, že solární systém není tou nejlepší volbou. Díky širokému sortimentu značky Buderus jsme schopni nabídnout i jiné úsporné systémy např. s tepelnými čerpadly, kondenzačními kotli či pyrolytickými kotli na dřevo. Kompletní systémovou nabídku značky Buderus pak doplňují zásobníky teplé vody, inteligentní regulace či desková otopná tělesa. Ta v Německu získala první místo v prestižní soutěži, kterou pořádá nezávislé sdružení topenářů. Otopná tělesa Logatrend uspěla i v široké konkurenci značek Korado, Kermi, Purmo, Vogel&Noot, De Longhi, atd.


Více informací o solárních systémech, tepelných čerpadlech, kondenzačních kotlích a dalších možnostech jak modernizovat vaše otopné systémy naleznete na www.buderus.cz. Kontaktovat můžete přímo také tým Technického oddělení na tel. 272 191 105 či na mail technika@buderus.cz, kde vám rádi poradíme s vašimi instalacemi.
Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...