Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Členové Klastru radili domácnostem na FOR THERMu, jak ekologicky vytápět

Zatímco v Rakousku je v provozu asi 90 tisíc kotlů na pelety, v České republice je to pouze 12 tisíc kotlů. V Rakousku se ročně vyrobí asi 1 milion tun dřevních pelet ročně, zatímco v ČR pouze kolem 150 tisíc tun.

Davy stavařů, architektů, kotlařů a topenářů, ale taky těch, kteří právě staví nebo opravují svůj rodinný dům, zaplavily na pět dnů pražské Letňany. Veletržní haly a stany obsadila největší událost v oboru, veletrhy FOR THERM a FOR ARCH. Stejně jako loni, členové Klastru Česká peleta se prezentovali na společném stánku a podíleli se také na přípravě doprovodného programu festivalu vytápění a alternativních zdrojů energie.

Kdo zvažuje koupi peletového kotle do rodinného domu, firmy nebo jiného spravovaného objektu, strávil možná na stánku Česká peleta celé odpoledne. Pod vlajkou Klastru tam společně vystavovali prodejci kotlů, výrobci i distributoři pelet a každý z nich přivezl ukázat to nejzajímavější ze své nabídky. Který kotel se vejde právě do vašeho sklepa? S jak velkým zásobníkem na pelety ho budete moci propojit? Budete pelety dovážet v pytlích nebo si raději objednáte cisternu? Všechny tyto otázky zodpovídali na veletrhu ti nejpovolanější, často za pomoci dvou zmenšených modelů, které ukazovaly kompletní řešení vytápění.

Početnou skupinu zájemců o trh s peletami a kotli na biomasu přilákal v úterý 18. 9. seminář o ekologickém vytápění domácností pořádaný Klastrem Česká peleta. Jen několik kroků od stánku České pelety, přímo do středu haly 4 byl vestavěn moderní sál pro semináře, který ovšem dvěma otevřenými stranami lákal stále nové posluchače. Hlas předsedy Klastru Vladimíra Stupavského tam pak nechyběl ani následující den během semináře o efektivním využití biomasy pořádaném sdružením CZ Biom.



Jak úterní seminář hodnotil populární server TZB-info si můžete přečíst v úryvku z reportážního článku:
„Seminář zahájila přednáška Vladimíra Stupavského, předsedy Klastru, který porovnával český a rakouský trh, který je z hlediska rozlohy území a počtu obyvatel srovnatelný. Zcela rozdílný je však přístup k využívání obnovitelných zdrojů. Zatímco v Rakousku je v provozu asi 90 tisíc kotlů na pelety, v České republice je to pouze 12 tisíc kotlů. V Rakousku se ročně vyrobí asi 1 milion tun dřevních pelet ročně, zatímco v ČR pouze kolem 150 tisíc tun, z čehož se však pouze 50 tisíc tun spotřebuje v České republice. Problém však není v nedostatku vstupní suroviny, které je k dispozici asi 500 tisíc tun ročně, ale v malém počtu peletových kotlů.
Podle novely zákona o ochraně ovzduší čeká zhruba půl milionu domácností během několika let povinnost vyměnit zastaralý kotel na tuhá paliva za moderní variantu. Údaj o počtu obyvatel vyplývá z posledního sčítání lidu. Po roce 2022 bude možno používat pouze kotle emisní třídy 3 a vyšší. Ze zařízení v současnosti dostupných na trhu se jedná o kondenzační kotle na plyn, vysokoúčinné elektrokotle, zplynovací kotle na dřevo, automatické kotle na pelety a tepelná čerpadla.

Následovaly prezentace firem, které jsou členy Klastru.

  • Tradiční český výrobce kotlů na biomasu VERNER a.s. zastupovaný Tomášem Šimkem prezentoval novinky svého sortimentu.
  • Marek Řebíček z CDP.cz vysvětloval, jak má vypadat moderní a komfortní dodávka pelet, a popsal situaci v dřevařském průmyslu a výrobě pelet.
  • Ctirad Bryol z firmy PONAST spol. s r.o. z Valašského Meziříčí –české firmy, která se specializuje na automatické kotle na dřevní pelety – představil nový kotel, který měl na FOR THERMu svou světovou premiéru.
  • Firma Schiedel, s.r.o. prezentovala speciální stavebnicový komín pro kotle na biomasu.
  • Seminář uzavírala přednáška Alice Kotlánové z certifikační a inspekční agentury TÜV Nord, která seznámila posluchače s novými normami pro tuhá biopaliva platnými pro celou Evropskou unii.“

Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...