Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaické panely a sníh

Jak se chovají panely pod sněhem?

Pokud se rozhodneme umístit si na střechu fotovoltaické moduly, očekáváme od nich výnosy po celý rok, nejen v letních měsících. Základním faktem ovšem je, že v případě úplného zakrytí fotovoltaických panelů sněhem klesá jejich výkon na nulu. Pokud by tedy byly panely pod sněhem dlouhodobě, ztrácí na střeše svůj smysl.

Ze zkušeností však vyplývá, že k takové situaci dochází zcela minimálně. "Fotovoltaické moduly mají velice hladký povrch. Při umístění na šikmou střechu po nich sníh sklouzne a obnaží alespoň horní část modulu. Když vysvitne slunce, tak poměrně rychle sjede i zbytek sněhu," říká odborník na fotovoltaiku Filip Malán ze společnosti Soleg. Fotovoltaické moduly se totiž při slunečním záření mírně zahřívají a i při zatažené obloze bývá jejich teplota vyšší než venkovní teplota. Sníh se tak na hladké ploše většinou neudrží. K poškození kvalitních panelů sjíždějícím sněhem nedochází.


Fotovoltaické panely REC Solar. Zdroj: Soleg
 
Fotovoltaické panely. Zdroj: Soleg

Ometat či neometat?

Otázkou zůstává, zda panely tedy sněhu zbavovat, či počkat, až sníh roztaje či sjede. "Pokud tu možnost máme, je dobré sníh z panelů ometat, ale není to většinou nezbytné, k velkým ztrátám zde nedochází, neboť sníh brzy sjede sám. Jiná situace je samozřejmě v místech větších sněhových srážek, například v horských oblastech," říká Filip Malán. V horských oblastech ČR totiž může sněhová pokrývka dosáhnout až několika metrů a čas od času může být očištění panelů na místě.


Střecha pod sněhem. Zdroj: Lindab
 
Sněhové zábrany Lindab Protect. Zdroj: Lindab

Výběr fotovoltaických panelů do horských oblastí

Pokud uvažujeme o pořízení fotovoltaických modulů do horských oblastí, je třeba brát ohled i na odolnost prosti sněhu a větru u jednotlivých panelů. "Zvlášť v místech náročnějších klimatických podmínek je důležitá kvalita panelu. Doporučuji vyhnout se laciným asijským produktům a vybírat z renomovaných značek, jako je skandinávský REC Solar, německé značky Solarworld, Sovello a podobně," komentuje Filip Malán ze Solegu. Značka Sovello například v červenci tohoto roku zvýšila pro sérii modulů SV-X oficiální maximální specifikace zátěže sněhu a větru na 5,4kN/m2. To je při váze modulu pouhých 18,6kg naprosto špičkovou hodnotou.

Bezpečnost

Z hlediska bezpečnosti je třeba brát v úvahu, že po hladké ploše modulů může snadno sjet větší množství sněhu a svým pádem ze střechy způsobit škodu. Skluz sněhu z fotovoltaických panelů je prudší, než z hrubšího povrchu střechy, ale díky menšímu tření k němu dochází častěji. "V oblastech s větším množstvím sněhových srážek není od věci umístit pod panely protisněhové zábrany. Pro usnadnění pohybu po střeše a přístupu k panelům, například při ometání sněhu, doporučuji instalovat na střechu i lávky či žebříky," doporučuje Štěpán Lášek, odborník na bezpečnost střech ze společnosti Lindab.

Ukázkové srovnání klimatického zatížení střechy sněhem:
Zdroj: ČHMÚ Odbor klimatologie Maximální denní sněhové srážky Úhrn srážek za zimu Maximální sněhová pokrývka Průměrná teplota vzduchu-leden Nejvyšší denní teplota v zimě Maximální rychlost větru Váha sněhu na m3
Extrémy
České hory
108 cm Kolem 400 cm 491 cm -4,0 až -8,0°C 14-18°C 40-60 m/s
horské hřebeny
Dle typu, stáří a vlhkosti sněhu300 - 917 kg
Nížiny
Praha
cca 30 cm 60-85 cm 75 cm -0,5 až -2,4°C 19°C 25-35 m/s otevřené polohy

Klimatické podmínky v ČR

 
 
Reklama