Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovativní možnosti instalace PV modulů

Za rostoucí dostupnost fotovoltaických elektráren vděčíme nejen neustálému vývoji ve fotovoltaických modulech a střídačích, ale také velkému posunu v oblasti konstrukcí pro fotovoltaiku. Trendem v této kategorii je neustálé zjednodušování instalace pro vyšší rychlost realizace stavby, dále je velmi důležitá životnost všech instalovaných prvků, funkčnost, univerzálnost, minimalizace pořizovacích nákladů a v neposlední řadě také design.

Německý výrobce konstrukcí pro fotovoltaiku Renusol GmbH, s více než 20 letým vývojem v tomto oboru, se svými produkty následuje výše zmíněné trendy a nabízí spoustu revolučních řešení. Pro dosažení maximální kvality a rychlosti instalace, s minimálním množstvím dílů přišel výrobce s patentovanou univerzální příchytkou RS1. Pro všechny typy modulů s tloušťkou od 30 mm do 50 mm lze použít RS1, která je zároveň použitelná jako střední i krajní příchytka ve všech systémech Renusol – jedna příchytka pro všechny instalace.

Příchytka RS1
Příchytka RS1
Systém FS10 EW
Systém FS10 EW
Console +
Console +

Jedním z velmi inovativních systémů Renusol pro ploché střechy je FS 10/18 (číselná hodnota značí stupeň naklonění). Tento systém splňuje všechny požadované parametry. Jedná se o samonosnou, jednoduchou a rychlou instalaci, upevněnou pouze balastem, ale zároveň vhodnou pro střechy s omezenou nosností. Nabízí varianty pro jižní instalace, ale také pro ty orientované na východ-západ. Konečný uživatel si zvolí variantu tak, aby maximalizoval svou výrobu el. energie.

Dalším velmi zajímavým systémem pro ploché střechy, případně pozemní instalace jsou Console CS+. Jedná se o nejjednodušší systém, osvědčený mnoha realizacemi fotovoltaických elektráren. Konstrukce z odolného plastu, vyplněná balastem je v rekordním čase nachystaná pro upevnění modulu. Velkou výhodou tohoto systému je také snadná demontáž.

Pro velkou část konečných uživatelů je důležitý také vzhled fotovoltaické elektrárny, a to zejména u rezidenčních instalací. Také pro ně je vyvinut systém zapuštěných modulů do střechy, tak aby střecha působila jednolitě a elektrárna decentně. Tento, i ostatní systémy Renusol nabízí specializovaný velkoobchod GBC Solino s.r.o.

V GBC Solino přišli s vlastním vkusným systémem instalace modulů. Vyvinul se zde profil pro vertikální instalaci modulů na fasádu domu. Pro ještě lepší vzhled vertikálního systému lze také moduly zapustit do fasády a podobně jako zapuštění do střechy, celý systém působí velmi decentně.

Mimo zvýšení estetiky přináší volba tohoto systému několik významných výhod oproti standardním instalacím. Vertikální systém je podstatně méně náchylný na usazené nečistoty, a zejména v zimě odpadá nutnost čistit od sněhu, což může u budov postavených ve vyšších nadmořských výškách výrazně ulehčit údržbu, případně zvýšit účinnost systému. Zvýšení účnnosti je zaznamenáno také v zimních měsících, kdy se slunce pohybuje během dne blíže k horizontu. Kombinací více systemů dohromady, lze dosáhnout maximální vlastní výroby el. energie. Využívání zimního slunce má obrovský význam při využití energie zejména pro vytápění, které je v zimních měsících o to důležitější.

Profil GBC Solino a fasádní instalace
Profil GBC Solino a fasádní instalace
Carport Mounting systems E-home – double
Carport Mounting systems E-home – double

S narůstastajícími potřebou rozšiřovat solární elektrárny se stále více řeší otázka prostoru, který solární elektrárna může zabírat. Využívání více ploch budovy, které jsou exponovány přímému slunečnímu záření, může být jedním z řešení.

Dalším řešením je využití jinak zastavěných ploch a to parkovišť. Může se opět jednat o rezidenční řešení, nebo komerční řešení. Solární carporty jsou efektivním využitím parkovacího místa. Mimo jejich nesporné využití pro výrobu ekologické solární energie, car-porty nabízejí ochranu vozidlům před ostrým sluncem a nepřízní počasí.

Velkoobchod GBC Solino s.r.o nabízí několik variant carportů od německého výrobce Mounting systems. Vedle nízkých pořizovacích nákladů, disponují carporty jednoduchým atraktivním designem, vysokou kvalitou a možností volit barvu, nebo doplnění např. LED osvětlení. Jako střešní krytina je zvolen trapézový plech pro snadnou instalaci modulů. Pro rezidenční instalace k domům lze vybírat ze dvou variant E-home pro jedno nebo dvě vozidla, kam lze nainstalovat od deseti do patnácti fotovoltaických modulů.

Stále větším tématem je spojení elektromobility a fotovoltaiky. Jedním z důvodů jsou také vysoké cíle EU ve výrobě nových elektromobilů v poměru s tradičními spalovacími motory. Pro opravdu bezemisní provoz elektromobilů je potřeba nabíjet čistou energií, kterou fotovoltaika nabízí. I z tohoto důvodu mohou být carporty vhodnou cestou jak integrovat fotovoltaiku do měst. Firemní a veřejná parkoviště se pro tento způsob využití fotovoltaiky nabízí. Pro elektromobily lze přímo do carportů integrovat nabíjecí stanice, pro uživatele spalovacích automobilů pak poskytnou ochranu a stín. Pro tyto účely vznikly v Mounting systems dvě výrobní řady carportů. Pro jednu řadu parkovacích míst se nabízí serie Line a pro dvě řady série Wings. Celá konstrukce se skládá ze standardizovaných modulů a celkový rozsah kontrukce si investor navolí dle vlastního přání.

Moderní instalace tak stále lépe respektují individuální požadavky každého uživatele/investora, přinášejí zajímavé inovace v designu i využití.

Carport Mounting systems – Wings
Carport Mounting systems – Wings

Pro více informací se obraťte na odborný velkoobchod GBC Solino s.r.o., kde vám specialisté rádi zodpoví další dotazy, nebo pomůžou při konfiguraci FVE systému.


GBC Solino s.r.o.
logo GBC Solino s.r.o.

Jsme odborný velkoobchod fotovoltaických produktů, bateriových uložišť a tepelných čerpadel pro residenční i průmyslové aplikace již přes 20 let. Jsme experti na technologii SolaX jehož jsme oficiálním importérem. Odborně proškolíme, FV zboží kompletně ...