Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové aukce bez fotovoltaiky? V ČR bude stát elektřina víc, varuje Solární asociace

Ministerstvo průmyslu a obchodu nezařadilo solární energii mezi zdroje, které by mohly soutěžit o podporu v plánovaných aukcích nových projektů po roce 2021.


© Fotolia.com

Podle světových i evropských trendů však hrozí, že v aukcích zvítězí dražší zdroje a spotřebitelé tak zaplatí vyšší cenu, než pokud by mohly soutěžit i solární zdroje. Podle studie zpracované pro Solární asociaci lze v ČR jen do roku 2030 postavit nové sluneční elektrárny o celkovém výkonu nejméně 3,5 gigawattů.

„Smyslem aukcí je nechat jednotlivé projekty soutěžit mezi sebou tak, aby výsledné náklady na výstavbu nových elektráren byly co nejnižší,“ vysvětluje ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková. „Solární energetika prošla v minulých letech velmi dynamickým vývojem a dnes patří k nejlevnějším zdrojům. Vyřazení solární energie z tržního soutěžení nedává žádný smysl, protože stát bude muset do budoucna platit za obnovitelnou energii víc, než je nutno,“ dodává Veronika Hamáčková.

Solární asociace také reaguje na tvrzení Ministerstva průmyslu, že solární elektrárny budou v budoucnu konkurenceschopné bez dotací. To podle Solární asociace však nastane pouze v případě, že bude jasný legislativní rámec jejich dalšího rozvoje.

Právě jasný rámec je klíčem k úspěchu solární energetiky na evropských trzích. Poslední aukce pro fotovoltaické elektrárny v Německu v říjnu skončily průměrnou cenou 4,69 eurocentů / kWh (1,2155 Kč / kWh). Podobný výsledek přinesly aukce na solární a větrné elektrárny v Polsku, zveřejněné 21. listopadu.

„Detailní podmínky aukcí bude stejně vyhlašovat ministerstvo, není tedy žádný důvod solární energii a priori dopředu na úrovni zákona vyloučit,“ doplňuje Hamáčková. „Pokud solární energie bude do té doby konkurenceschopná a stát nebude vytvářet umělé bariéry pro komerční výstavbu volně stojících projektů, bude to skvělá zpráva a aukce pak bez problémů bude možné vyhlašovat na jiné zdroje,“ říká. Podobně to řeší například nedávno přijatý slovenský zákon o aukcích, který žádný zdroj vysloveně nevylučuje.

Aktualizovaný potenciál české solární energetiky

Celkový potenciál pro fotovoltaiku je do budoucna přitom mnohonásobně větší. „Podle naší nejnovější studie je v České republice technický potenciál pro 15,3 gigawatt pozemních instalací mimo zemědělskou půdu,“ říká Krčmář. Střechy a fasády rodinných a bytových domů podle studie nabízí místo pro 15 gigawattů. Dalších až 8,75 gigawatt lze instalovat na neresidenčních budovách.

„Fotovoltaika má své místo i mimo střechy budov, velký potenciál je na místech, které nemohou využít ani zemědělci, ani developeři pro bytovou výstavbu a nejsou vhodné ani pro průmyslovou infrastrukturu či jiné využití,“ vysvětluje Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace. Právě na těchto místech mohou vzniknout větší solární elektrárny, které by mohly pomoci srazit cenu energie vysoutěžené v aukcích.

 
 
Reklama