Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnost elektrických akumulátorů

Elektromobily, domácí fotovoltaika nebo chytré sítě, to všechno vyžaduje velkokapacitní baterie. Jaká rizika jsou s tím spojená?

Po spuštění videa se přehraje příslušný rozhovor

Bezpečnost baterií byla tématem rozhovoru s Pavlem Hrzinou z Katedry Elektrotechnologie ČVUT. Elektrické akumulátory jsou stále více rozšířené a zároveň se zvyšuje i energie v nich uložená. Ta se v případě přílišného mechanického nebo tepelného namáhání článků může rychle uvolnit, čímž se baterie zahřeje.

Lithiové baterie jsou pro takové situace vybaveny pojistkou, a pokud deformace nebo teplota není příliš vysoká, pojistka baterii odpojí. Tím ji sice prakticky zničí, takto „deaktivovaná“ baterie již nepředstavuje pro své okolí bezprostřední riziko. Pokud namáhání baterií pokračuje, mohou se vznítit a pak je velmi těžké je uhasit, protože rozkladem aktivních materiálů v baterii vzniká kyslík, který umožňuje další hoření. Zásadní proto je zajistit, aby se baterie po aktivaci pojistky dále nezahřívala.

Recyklace baterií

Olověné akumulátory mají oproti lithiovým tu výhodu, že s nimi lidstvo pracuje již přes 100 let a jejich výroba a recyklace je perfektně zvládnutá. U lithiových baterií je již také zvládnutý recyklační proces, ale zatím je málo materiálů, tzn. použitých baterií, které by bylo možné recyklovat v takové míře, aby se recyklace finančně vyplatila. Můžeme očekávat, že byznys s recyklací použitých baterií se rozjede, až bude starých baterií více.

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 
Reklama