Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nápady na úspory energie i další ekologické projekty budou oceněny v soutěži

Evropská komise zveřejnila seznam priorit pro financování, z něhož si členské státy mohou vybírat. Jaké konkrétní typy projektů bude možné financovat a okruh možných žadatelů, určí jednotlivé operační programy. Bankwatch se chce jejich přípravy účastnit a navrhovat projekty s ekologickým přínosem.

Kam tečou peníze z Bruselu, přetřásají média každý den. Nejčastěji v souvislosti s korupcí nebo nesmyslnými a předraženými projekty. Na ministerstvu pro místní rozvoj je těsně před dokončením návrh operačních programů. Klíčová rozhodnutí, jaké projekty se mají realizovat za přispění evropských fondů v dalších sedmi letech, padnou příští rok. Bylo by tristní, kdyby se chyby ze současné praxe čerpání měly opakovat. Nezisková organizace CEE Bankwatch Network proto vyhlašuje soutěž, kam mohou občané, skupiny, neziskovky nebo malé obce přihlašovat své nápady, jak utrácet unijní peníze smysluplně. Nejlepší nápady získají finanční odměnu a Bankwatch bude prosazovat, aby mohly být podpořeny v některém z budoucích operačních programů. Přihlásit váš nápad na projekt můžete na adrese: www.bankwatch.org/soutez.

Evropská komise zveřejnila už loni na podzim seznam priorit pro financování, z něhož si členské státy mohou vybírat – česká vláda hodlá investovat například do rozvoje území, dopravní a energetické infrastruktury nebo zlepšení konkurenceschopnosti. Jaké konkrétní typy projektů bude možné financovat a kdo bude moci o dotace žádat, určí až jednotlivé operační programy. Bankwatch se chce jejich přípravy účastnit a navrhovat financování efektivních projektů s ekologickým přínosem.

Úspory energie, obnovitelné zdroje nebo ochrana přírody byly v omezené míře podporovány již v současném finančním období. V návrzích operačních programů, o kterých jednala vláda už v červnu, se jim ale dostává jen okrajové pozornosti. „Ve vedení obcí i mezi lidmi je velký zájem o ekologická opatření z evropských fondů. To ukazuje i fakt, že alokace na úspory energie v budovách byla přečerpána.“ uvádí Ondřej Pašek z Bankwatch. „Obracíme se proto i na čtenáře odborných webů, aby přispěli do soutěže se svými nápady a ukázali tak, že ekologické projekty zároveň přinášejí inovace a dávají smysl i z ekonomického hlediska.“

Do soutěže lze přihlašovat projekty z oblastí udržitelné energetiky a úspor energie, šetrné dopravy, zlepšování životního prostředí ve městech a veřejného prostoru a ochrany krajiny a ekosystémů. „Ekologický aspekt je nutnou podmínkou pro úspěšný projekt. Záměry, které mají ve výsledku negativní dopady na přírodu nebo zdraví, přeci nemá cenu financovat,“ dodal Ondřej Pašek.

Soutěžící se mohou inspirovat projekty, které už nyní významně převyšují rámec povinných ekologických norem. Například v pražské městské části Slivenec rekonstruovali školu tak, že dosáhli nízkoenergetického standardu a navíc se podařilo zlepšit kvalitu vzduchu v učebnách. Plánují proto novou školku udělat ještě úspornější, s pasivní energetickou bilancí. V Ostopovicích u Brna zase zavádějí pytlový sběr tříděného odpadu od domu k domu, a usilují také o vlastní kompostárnu. Ve spolupráci s občany, kteří se projektu účastní, tak obec ušetří na poplatku za odpad a ulehčí přírodě od odpadů na skládkách či ve spalovně.

Pokud i vy víte, jak prospět své obci nebo okolí, najdete přihlášku do soutěže zde. Možná právě na vás čeká cena až 35 000 Kč. Najdete nás také na Facebooku.

TZB-info je mediálním partnerem soutěže.

Soutěž vznikla za podpory EU, programu Europe for Citizens.

 
 
Reklama