Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Téměř každá rodina může snížit náklady na přípravu teplé vody i vytápění

Přestože se u fotovoltaických systémů připravuje razantní snížení zvýhodněných výkupních podmínek, které podporovaly dosavadní růst počtu aplikací, jsou naopak termické solární systémy na vzestupu a jejich dotační podmínky patří momentálně mezi nejlepší v rámci celé EU.

V posledních měsících se v politické, odborné, podnikatelské i veřejné sféře často diskutuje o připravovaném zásadním omezení zvýhodněných výkupních podmínek, které umožnily masivní růst instalací fotovoltaických elektráren (FVE) v ČR. Princip FVE, jejímž hlavním prvkem jsou fotovoltaické panely (FV panely), běžně označované jako solární panely, spočívá v přeměně slunečního záření na elektrickou energii. Díky běžně používanému názvu v podobě solárních panelů se s touto technologií zcela mylně spojují i termické solární systémy, jejichž hlavním prvkem jsou termické solární kolektory. Tyto systémy však slouží k přeměně slunečního záření na využitelnou tepelnou energii. Tato energie umožní celoročně připravit teplou vodu, volitelně přitápění nebo dokonce chlazení a klimatizaci. Tento segment obnovitelných zdrojů energie však nečekají žádné omezení nebo negativní změny a i díky tomu, že termické solární kolektory mají až čtyřikrát větší účinnost než FV panely, roste jejich podpora v rámci celé EU. Termické solární systémy jsou tak již běžným standardem v rámci technického zařízení budov (TZB) a jejich integrace nejen do rodinných nebo bytových domů (RD a BD) je součástí běžného energeticky, ekologicky, ale především ekonomicky vyžadovaného komfortu.

Aktuální počet instalací a rostoucí poptávka po termických solárních systémech na bytové a rodinné domy je pozitivně ovlivněna vynikajícími podmínkami dotačního programu Zelená úsporám. Ekonomický efekt, který vlastníci nebo uživatelé bytových a rodinných domů očekávají, je při stávajících technologických možnostech prvků solárního systému a zkušenostech projektantů a dodavatelských firem, velmi zajímavý. Technické parametry systémů umožňují, při čerpání dotační podpory, dosáhnout na bezkonkurenční cenu tepelné energie při extrémně rychlé návratnosti investice. Výsledný uživatelský komfort i ekonomické přínosy instalace solárního systému jsou v ČR hlavním důvodem pro jeho realizaci. Jen za poslední rok se poptávka po těchto systémech zdvojnásobila.

Dotační program Zelená úsporám podporuje instalace solárně termických kolektorů určených k přípravě teplé vody fixní částkou 25 000 Kč na jednu bytovou jednotku a 55 000 na rodinný dům. V případě systémů s podporou přitápění je možné získat podporu 35 000 Kč na b.j. a 80 000 Kč na RD. Podle slov generálního ředitele společnosti Strojírny Bohdalice (předního českého výrobce nejúčinnějších termických solárních kolektorů) ing. Dušana Ondráška, lze v Jihomoravském kraji u bytových domů dosáhnout roční úspory energií k přípravě TUV nejčastěji v rozsahu 35 - 50%, v rodinných domech pak 50 - 70%. U systémů s přitápěním jsou reálné úspory ve výši 20 - 40%.


Obr. 1
 
Obr. 2

Popis k obrázkům:

Obr.1 - Kolektory ECON řady EKS jsou v oboru již 36 let a to dokonce i v segmentu bytových a panelových domů. Aktuální dotace zajistí návratnost investice nejčastěji od 2 do 4 let a konečný náklad jednu bytovou jednotku, může být od 4 000 do 7 000 Kč.

Obr. 2 - Termický solární systém na RD připraví teplou vodu pro průměrně 4 osoby. Hlavní částí jsou 2 kolektory EKS 3000 (plocha 5m2) a akumulační zásobník s objemem 300 litrů. Tento systém umožní po dobu min. 30 let snížit náklady za energie o 60% a po zahrnutí dotačního příspěvku za něj zákazník zaplatí od 28 000 Kč (podle složitosti systému).

Kvantifikace vybraných ekonomických přínosů, uvedených níže, je vztažena pro rodinné i bytové domy v ČR a již zohledňuje započtení dotace z programu Zelená úsporám. Přínosy jsou definovány pro střešní solární systém k přípravě TUV s 50% pokrytím celkové spotřeby TUV. Solární soustavu tvoří špičkové termické solární kolektory EKS 3000 vyráběné ve společnosti Strojírny Bohdalice (ECON).

Cena tepelné energie ze solární soustavy: 1,1 až 1,5 Kč/kWh u BD a 1,2 až 1,6 Kč/kWh u RD. Cena zahrnuje (na rozdíl od běžných zdrojů energie) veškeré náklady související s provozem a pořízením systému. Z provozních nákladů je to především energie spotřebovaná čerpadlem i řídicím systémem, náklady na údržbu, kontrolu, ale i rozpuštěné náklady všech prvků solární soustavy, včetně montáže, zapojení a nákladů na obnovu vybraných prvků systému.

Návratnost investice do solárního systému: 2 - 6 let pro BD, 3 - 7 let pro RD

Konečné investiční náklady: 4 000 - 11 500 Kč na byt. jednotku a 28 000 - 55 000 Kč na RD. Tyto náklady zahrnují veškeré výdaje spojené s realizací solárního systému přepočtené na jednu bytovou jednotku nebo celý RD (po započtení výše uvedeného dotačního příspěvku).

Pozn. Na solární kolektory je poskytována záruka v délce 10 let a garantovaná životnost kolektorů je v délce 30 let.

 
 
Reklama