Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dva pádné důvody pro zdražení fotovoltaických panelů?

Ceny fotovoltaických panelů dosáhly letos v září historického dna. Podle expertů je však dlouhodobě neudržitelné, aby výrobci prodávali panely za ceny pod výrobní náklady a finančně tak krváceli. Proč se ceny panelů budou muset zvýšit? A kdy k tomu dojde? Jaké technologie mají největší perspektivu?

O vývoji cen a novinkách ve fotovoltaice můžete diskutovat s předními experty na mezinárodní konferenci, která se uskuteční v Praze ve středu 9. října 2024 během veletrhu moderní energetiky Smart Energy Forum.

Cenové dno a poté brzký obrat?

Podle Cenového indexu solárního trhu OPIS, který publikuje americká poradenská společnost Dow Jones, se velkoobchodní ceny TOPCon panelů na hlavním světovém trhu Číně minulý týden ustálily na úrovni ve výši 0,090–0,095 USD/Wp. Jedná se o nový cenový rekord v historii světové fotovoltaiky.

Letos na počátku září však poprvé od roku 2023 začaly stoupat ceny křemíkových destiček (wafers), které představují základní surovinu pro výrobu solárních panelů. Jejich zdražení potvrdili přední čínští výrobci, kteří již nehodlají prodělávat na jejich výrobě při absurdně nízkých cenách, které na trhu panují v současnosti.

Druhým důvodem pro zvýšení cen fotovoltaických panelů je změna v hodnocení výběrových řízení na výstavbu obřích solárních parků v Číně. Minulý týden skupina největších výrobců solárních panelů ve spolupráci s Čínskou asociací fotovoltaického průmyslu (CPIA) vyzvala čínskou vládu k přehodnocení kritérii pro výběr dodavatelů, kde dosud rozhodujícím kritériem byla zejména cena.

Toto kritérium vyvolalo cenovou válku, která se promítá do extrémně nízkých cen fotovoltaických panelů na trhu, jenž ohrožuje kvalitu produktů a bezpečnost solárních elektráren. Proto přední výrobci nyní navrhli, aby se místo ceny ve výběrových řízeních jako hlavní kritérium vyžadovaly produktové inovace v kombinaci s finančním zázemím dodavatelů.


 

Registrace vstupu na konferenci, workshopy a výstavu >> www.smartenergyforum.cz/vstupenky

Jaké technologie panelů budou mít největší perspektivu?

Podle expertů mají být v blízké budoucnosti rozvíjeny zejména dvě nejperspektivnější technologie fotovoltaických panelů. Má se jednat TOPCon a HJT solární panely.

TOPCon upevnila pozici dominantní technologie ve výrobě fotovoltaických panelů v letošním roce a bude dominovat i v budoucnosti. V letošním roce podíl TOPCon panelů na světovém trhu bude činit 60 % a výrobní kapacita těchto panelů dosáhne až 900 GW.

Experti odhadují, že technologie TOPCon bude mít v podobě bifaciálních (oboustranných) panelů přibližně o 15 % vyšší výtěžnost (množství vyrobené energie na 1 kW instalovaného výkonu) než technologie panelů typu XBC nebo HJT.

Účinnost konverze vyrobené energie ze slunečního záření z TOPCon panelů se bude v budoucnosti zvyšovat pomocí integrace s perovskitovou technologií. Díky tomu pak tandemové fotovoltaické články TOPCon/perovskit mají potenciál účinnosti přes 30 %.

O trendech a vývoji fotovoltaického trhu můžete diskutovat s předními experty na mezinárodní fotovoltaické konferenci Smart Energy Forum v Praze ve středu 9. října 2024.

Na co dalšího se můžete těšit na Smart Energy Forum?

Jako každý rok je součástí Smart Energy Forum výstava, kde se představí více než 80 firem na ploše 8000 m2. Můžete si zde prohlédnout nejvýkonnější panely od LONGI Solar, novou generaci střídačů od SolarEdge nebo právě přicházející na trh baterie od AEG Solar.

Sleva pro členy SAPI

VSTUP na výstavu je ZDARMA. Na konferenci máme pro členy SAPI připravenou slevu ve výši 20 %, kterou získat při online registraci, když zadáte slevový kupon: SEF24SAPI.

Upozornění: Platnost slevového kuponu je časově omezena do 27. září 2024!!!