Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přehled dotací na fotovoltaiku a tepelná čerpadla pro rok 2023

Ekologické a úsporné zdroje energie se rapidně rozšiřují a nabývají na své popularitě. Velkou podporou jsou dotační programy, které usnadňují pořízení fotovoltaiky či tepelného čerpadla.

Plánujete na svém domě fotovoltaickou instalaci a bojíte se, že je pro vás investice příliš veliká? S tím vám do značné míry pomůže dotace. Pokud jste majitelem rodinného domu na jehož střechu si chcete dát fotovoltaické panely, pak je pro vás nejvýznamnější program Nová zelená úsporám (NZÚ).

O dotaci mohou žádat vlastníci stávajících rodinných domů, vlastníci řadových domků apod. Finanční podpora je poskytována na pořízení a instalaci nového fotovoltaického systému i na fotovoltaiku, která není připojena k distribuční soustavě. O dotaci se dá zažádat výhradně přes stránky NZÚ. S Columbus Energy vám ale starosti s papírováním opadnou. Naši odborní pracovníci za vás vše vyřídí.

Dotace z NZÚ může pokrýt až 50 % všech nákladů na pořízení fotovoltaiky. V letošním roce je možné získat maximálně 225 500 Kč - tato výše je však určena pouze pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj. V ostatních krajích je dotace maximálně 205 000 Kč. Konkrétní částky jsou určeny podle toho, o jak velkou instalaci se jedná a čím je systém vybaven.

Dotace nemusí být pouze na fotovoltaiku. Pokud chcete vyměnit kotel na pevná paliva nebo lokální topidlo za lepší způsob vytápění, pak můžete také využít dotační podpory. Tu vám poskytne NZÚ, a to na všechny typy tepelných čerpadel. Pokud chcete mít co nejúspornější domácnost, pak je nejlepším řešením kombinace FVE a tepelného čerpadla. S dotací můžete na tepelném čerpadlu ušetřit až 140 000 Kč; dotace může dosahovat až 50 % nákladů.

Více informací najdete na webu Columbus Energy.

 
 
Reklama