Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak zvýšit vlastní spotřebu z fotovoltaiky

Fotovoltaická instalace na vaší střeše dlouhodobě ušetří peníze za účty. Energii ze slunce vám přemění na elektřinu, kterou můžete napájet všechna zařízení. Jak využívat energii co nejefektivněji?

Energie generovaná fotovoltaickou instalací nejprve napájí všechna zařízení v domě. To, co se ve vaší domácnosti nespotřebuje, tedy přebytek, jde do sítě. Vlastní spotřeba elektřiny z fotovoltaické instalace určuje, jaká její část se „průběžně“ spotřebovává, tak aby se nevracela do sítě. Potřeby každého domova jsou mírně odlišné. Odhaduje se, že v případě standardní domácnosti je vlastní spotřeba 20-30 %. Zbytek vyrobené energie jde zpátky do sítě.

Vlastní spotřebu můžete zvýšit pomocí plánování. Pokud je to možné, naplánujte si práci náročnější na odběr elektřiny, na dobu, kdy je výroba energie ze slunce na vrcholu. Většinu moderních zařízení lze naprogramovat tak, aby fungovaly ve špičce výroby, tedy v době, kdy jste obvykle v práci. S tím vám mohou pomoct i chytré, programovatelné zásuvky. Lidé, kteří mají tepelné čerpadlo, si mohou naprogramovat i dobu vytápění.

Úroveň vlastní spotřeby elektřiny z fotovoltaiky lze zvýšit i díky vlastní akumulací energie. Energie, která se průběžně nevyužívá, jde do domácího bateriového úložiště. V období, kdy je produkce elektřiny z fotovoltaiky nižší, jako třeba v noci, můžete energii čerpat z bateriového úložiště. 

Aby bylo zvyšování vlastní spotřeby energie výnosné, je potřeba posunout provoz elektrických zařízení do období zvýšené výroby energie ze slunce. Díky efektivnímu hospodaření s přebytky energie zvýšíte ziskovost fotovoltaické instalace.

Více informací najdete na webu Columbus Energy.

 
 
Reklama