Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výkup přebytků energie usnadní změna legislativy a přidělení druhého kódu EAN

Věděli jste, že letos došlo ke změně legislativy, která upravuje podmínky pro malé výrobce elektřiny? Možnost přidělení druhého EAN kódu tak získají i mikrovýrobci bez licence.

S platností od 1.1.2023 schválila Rada Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Novelu vyhlášky č. 408/2015 Sb. O Pravidlech trhu s elektřinou, která provozovateli distribuční sítě udává povinnost přidělit po podání žádosti "výrobní EAN" i výrobcům bez licence na výrobu elektřiny - mimo jiné i majitelům fotovoltaických elektráren na rodinných domech. Díky tomu získají vlastníci FVE možnost obchodovat s přebytky energie u obchodníka dle jejich výběru, nebudou vázáni pouze na svého dodavatele.

Doposud měli malí výrobci elektřiny nárok pouze na tzv. spotřební EAN, který se váže pouze na jednoho obchodníka jak při prodeji elektřiny, tak při výkupu přebytků. Díky druhému „výrobnímu“ EAN kódu však získá majitel FVE možnost mít jiného dodavatele a zároveň jiného obchodníka pro zajištění výkupu přebytků energie. Sám si tak zvolí, od koho chce elektřinu nakupovat a s kým chce obchodovat s přebytky energie z jeho FVE. Bude mít zároveň možnost nákupu za fixní cenu a výkupu za aktuální cenu na trhu. 

Doposud měl nárok na přidělení výrobního EANu od svého distributora pouze držitel licence, v praxi však někteří distributoři přidělovali výrobní EAN i výrobcům bez licence. Nová legislativa však přináší povinnost distributora udělit výrobní kód EAN i klientovi bez licence, a to bez výjimky vždy, když o něj zažádá. Pokud chcete prodávat přebytky energie za spotové ceny, využijte Solidní energie - s vyřízením všech náležitostí vám poradíme.   

Více informací


SolidSun
logo SolidSun

Jsme skupina Solidsun - poskytujeme komplexní řešení v oblasti fotovoltaických elektráren. A to jak pro rodinné domy, tak firmy. Navrhujeme a realizujeme FVE, stavíme FV parky v ČR i EU, zajistíme výhodný výkup přebytků energie z FVE. O klienta se staráme ...

 
 
Reklama