Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podpora obnovitelných zdrojů skončila v roce 2013 v přebytku

Na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE), kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) a druhotných zdrojů (DZ) bylo v roce 2013 vybráno v cenách elektřiny jen o 3,33 miliardy méně, než bylo vyplaceno výrobcům elektřiny. Ze státního rozpočtu pak bylo přidáno dalších 11,7 mld. Kč (zhruba polovinu této částky vybral stát na solární dani), takže výsledkem je přebytek ve výši zhruba 8 miliard korun.

Jedním z důvodů uvedeného přebytku je nižší výroba elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách oproti předpokladům, z nichž vycházel Energetický regulační úřad při stanovení výše podpory (viz článek Méně slunečního záření snižuje zisky solárníků i náklady na podporu fotovoltaiky). Nejedná se však o konečnou bilanci, část výrobců totiž požádala o výplatu podpory až v roce 2014. Skutečný přebytek proto bude nižší.

Pokud bude celková bilance v letošním roce záporná, bude loňský přebytek použit na její vyrovnání. Pokud budou i v letošním roce náklady nižší, bude přebytek za loňský rok vrácen na začátku roku 2016 do státního rozpočtu.

Na snížení nákladů vydělá pouze státní rozpočet, pro spotřebitele se nic nemění, výše příspěvku na podporu OZE, KVET a DZ zůstane ve výši 495 Kč/MWh (více v článku Cena elektřiny může klesnout více, pokud novela zákona Senátem neprojde).

 
 
Reklama