Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropská komise udělila notifikaci malým vodním elektrárnám a bioplynovým stanicím

Evropská komise schválila český systém podpory výroby elektřiny v malých vodních elektrárnách a výroby tepla z bioplynu. Souhlasná stanoviska Komise se týkají systémů podpory běžících do roku 2020 a jejich plný text bude zveřejněn na webových stránkách komise – zde a zde. Na rozhodnutí o výrobě elektřiny ze slunečního záření a dalších obnovitelných zdrojů se ještě čeká.

Schválení, neboli udělení notifikace, je velmi podstatné zejména pro malé vodní elektrárny do 10 MW. Notifikace znamená, že Energetický regulační úřad (ERÚ) v zásadě může vypsat podporu pro malé vodní elektrárny uvedené do provozu v letošním roce, respektive rekonstruované v období od října 2013 do konce roku 2015. Zákon o podporovaných zdrojích energie totiž vytvořil při poslední novele fikci uvedení těchto rekonstruovaných malých vodních elektráren do provozu od 1. ledna 2016. V tomto období rekonstruované malé vodní elektrárny tím pádem nově spadly do kategorie, pro niž dosud nebyla vypsána podpora a přicházejí o zisk.

ERÚ zdůvodňoval nevypsání podpory právě chybějící notifikací ze strany Komise. Nyní, když je notifikace udělena, je otázkou, zda ERÚ vydá cenové rozhodnutí pro rok 2016 dodatečně, nebo zda malé vodní elektrárny získají nárok na podporu až na základě cenového rozhodnutí pro rok 2017.

Pokud by ERÚ odmítl vydat nové cenové rozhodnutí pro rok 2016 nebo alespoň dodatkem řešit stávající cenová rozhodnutí, museli by se provozovatelé malých vodních elektráren domáhat svého nároku na podporu za vyrobenou elektřinu v roce 2016 jinými cestami. Obecně nejvhodnějším se jeví postup podle zákona o odpovědnosti státu za škodu.

Zdroj: Frank Bold advokáti

 
 
Reklama