Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplo bez přikládání? Peletová kamna hřejí 3 dny automaticky

Přikládání bez práce a vzdálené ovládání, aniž byste se museli zvednout z pohovky. Takové pohodlí vám zajistí automatická kamna na pelety. Nově je do své produktové nabídky zařadila česká firma OPOP, osvědčený výrobce kotlů na pevná paliva.

Zdroj: OPOP
Zdroj: OPOP

Kotle na pelety má firma OPOP ve svém výrobním sortimentu téměř 20 let. Jsou oblíbené díky vysokému komfortu při vytápění a cenově výhodnému provozu. V bezúdržbovém režimu může kotel na pelety fungovat obvykle 5 až 7 dnů, dokud má v zásobníku dostatek paliva.

Kamna topí i zdobí

Peletová kamna se na rozdíl od kotle umísťují do interiéru a vytápějí především tu místnost, v níž stojí. Zásobník na pelety pojme 35 kilogramů paliva, což zabezpečí 3 dny automatického provozu. Během této doby se nemusíte o nic starat.

Co umí peletová kamna automaticky?

  • Dopravují pelety ze zásobníku na rošt hořáku,
  • udržují požadovanou teplotu v místnosti,
  • fungují podle uloženého rozvrhu (denní nebo týdenní),
  • nastartují vytápění nebo ho ukončí podle vašich požadavků.

Vytápění s chytrým a jednoduchým řízením

Kamna od OPOP obsahují řídicí jednotku, která reguluje průběh topení a chod ventilátoru. „Vytápění se spíná a automaticky upravuje podle požadované teploty v místnosti. Pro změnu nastavení můžete použít dálkové ovládání nebo dotykový displej na kamnech,“ upřesňuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP.

Dotykový displej umožňuje nastavit až pět stupňů aktuálního výkonu. Díky rychlému ohřevu vzduchu se teplota v místnosti brzy dostane na úroveň, kterou si nastavíte.

Zdroj: OPOP
Zdroj: OPOP

Vysoká účinnost snižuje spotřebu paliva

Peletová kamna v rodinných domech slouží jako ideální doplňkový zdroj vytápění a pro přechodná období na jaře a na podzim. „Rozsah tepelného výkonu se pohybuje od 2,6 do 6,5 kW. Své místo tak najdou v moderní novostavbě i starším domě,“ doplňuje Ing. Boczek. Vysoká účinnost kamen spolu s nízkou spotřebou pelet zajistí úspory nákladů na vytápění.

Zásobník na pelety se snadno plní – stačí přisypat dva 15kilogramové sáčky pelet, které se takto balené prodávají.

Na designu i bezpečnosti záleží

Pohled na hořící oheň je vždycky příjemný, ale dojem mohou zkazit začouzená skla. S kamny od OPOP se toho nemusíte bát. Skla vydrží čistá díky unikátnímu systému obtékání vzduchu kolem dvířek a zdvojená dvířka zvyšují bezpečnost.

Hloubka kamen je pouhých 40 centimetrů, takže zbytečně neubírají prostor v místnosti. Přesto je potřeba myslet na předepsané bezpečnostní zóny zepředu a z boku kamen, v nichž nesmí být umístěné hořlavé materiály.

Nutností je také nehořlavá podlaha nebo podložka s dostatečnou nosností. Kamna váží 209 kilogramů.

Akumulační kámen, kterým jsou kamna obložená, má za úkol prodlužovat vyzařování tepla do místnosti. Na výběr jsou dvě varianty: šedý serpentine a béžový sandstone. Na zakázku je možné objednat i další čtyři barvy kamene tak, aby ladil do každého interiéru.

Zdroj: OPOP
Zdroj: OPOP

Jednoduchá údržba a čištění

Ani s čištěním si nemusíte dělat hlavu. V kamnech funguje systém automatického čištění hořákové misky během provozu díky ventilátoru. Navíc pelety nechávají jen malé množství popela, který se sbírá do snadno vyjímatelné nádoby.

Rychlá instalace ještě před zimou

Kamna nepotřebují žádné stavební úpravy a po vybalení z krabice jsou rovnou připravené k instalaci a připojení ke komínu. „Zapojení by měl provést vyškolený odborník a před uvedením do provozu je nutná revizní kontrola spalinové cesty a připojení kamen,“ doplňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

Pak už vám nic nebrání užívat si v obývacím pokoji nebo jídelně příjemného tepla a pohledu na hořící plamen.