Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řídicí systém a akumulační nádrže SunSave pro ohřev TV v nemocnici Jindřichův Hradec

Zařízení je navrženo pro ohřev a předehřev teplé vody. Základ soustavy tvoří 108 solárních kolektorů TWI T3 s celkovou plochou 218,1 m2. Solární pole je rozděleno do 13 sérií a dvou samostatných částí, které prostřednictvím deskových výměníků předávají energii do akumulační nádrže SunSave s objemem 8000 l.

Firma SUNPOWER s.r.o. dokončila dodávku řídicího systému a akumulační nádrže SunSave na solárním zařízení na ohřev TV pro nemocnici v Jindřichově Hradci.

S pomocí dalšího deskového výměníku je prováděn průtokový ohřev teplé vody. Do systému je dále zařazena vyrovnávací ocelová nádrž s objemem 1000 l. V případě, že není dostatek solární energie, pracuje systém v režimu předehřevu a teplá voda se dohřívá z dalších zdrojů, které tvoří kogenerační jednotka a kaskáda kotlů na zemní plyn.

Pro zajištění správné funkce soustavy je nezbytná dostatečná akumulace. Technologie byla instalována ve stávající kotelně, kde by montáž klasické kovové nádrže s dostatečným objemem, vzhledem k volnému prostoru, nepřipadalo v úvahu. Konvenční řešení v takových případech spočívá ve spojení několika ocelových nádrží. Akumulační nádrž SunSave má mnohem lepší tepelně izolační vlastnosti a její montáž i v takovém objemu zabere pro dva pracovníky maximálně dva dny. Navíc je proti klasickému řešení tato varianta i levnější.

Kolektoreové pole na střeše objektu kotelny
Kolektoreové pole na střeše objektu kotelny

Firma SUNPOWER s.r.o. dále realizovala řídicí systém s využitím volně programovatelných regulací UVR1611. Jeho úkolem je především optimální provoz solárního zařízení. Proto je měřena samostatně kolektorovou teplotou u všech 13 sérií kolektorů. Regulace dále kontroluje správné hydraulické vyvážení kolektorového pole. Pro maximalizaci solárních zisků systém provádí, na základě údajů o teplotě, čase a intenzitě slunečního svitu, proplachovací cykly, které výrazně urychlí spuštění solárního okruhu. Teplota uvnitř tepelně izolovaného kolektoru je v klidovém stavu zpravidla výrazně vyšší, než jakou eviduje čidlo umístěné na výstupu z kolektoru a ochlazované okolním prostředím. Vzhledem k použití deskových výměníků tepla a beztlaké akumulační nádrže SunSave, je sekundární okruh spouštěn až podle teplot před výměníkem. V kombinaci s regulací otáček sekundárního solárního čerpadla je snahou dosáhnout maximálně plynulého provozu a zajistit optimální stratifikaci akumulační nádrže. Toto řešení omezí ztráty klasických systémů kdy je při každém rozběhu soustavy nejdříve odebrána část energie z akumulační nádrže. Negativní je i cyklické spínání solárního okruhu v období menší dodávky energie. Při každé pauze v provozu totiž dochází k vychládání kapaliny v přívodním potrubí. Spouštění startovacích cyklů podle informací o skutečné intenzitě slunečního svitu omezí výrazně počet neúspěšných pokusů, které vždy znamenají určitou ztrátu.

Skříň řídicího systému s regulacemi UVR1611
Skříň řídicího systému s regulacemi UVR1611

Na výstupu z akumulační nádrže zajišťuje regulace UVR1611 pomocí regulace otáček oběhového čerpadla průtokový ohřev vody. Aby se i na této straně omezilo míchání obsahu akumulační nádrže je nastavená hodnota pro ohřev teplé vody variabilní a vypočítává se podle požadavků systému a aktuální teploty v nádrži SunSave.

Regulace dále zajišťuje monitoring hladiny v akumulační nádrži SunSave a její automatické dopouštění. Systém dále vyhodnocuje množství získané energie ze solárních kolektorů a její výstup do teplé vody. Zároveň jsou sbírány podrobné statistické informace o činnosti zařízení, všech teplotách a funkčních stavech. Tyto údaje slouží následně pro optimalizaci nastavení a pro kontrolu správné funkce ze strany investora. V případě chybových stavů systém vydává akustický a světelný signál pro obsluhu kotelny a předává informaci do řídicí místnosti.

 
 
Reklama