Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový luxusní Lesní hotel ve Zlíně využívá kompletní solární systém firmy Schüco

Solární termické systémy Schüco lze instalovat na plochou střechu, nad rovinu střechy, do střešní konstrukce, jako celostřešní konstrukci, jako markýzu či do fasády. Umožňují ubytovacím zařízením i dalším komerčním a průmyslovým objektům při nízkých provozních nákladech řešit významnou část energie potřebné na ohřev vody.

Zbrusu nový čtyřhvězdičkový Lesní hotel, nacházející se v klidné lokalitě na okraji města Zlín, již více než půl roku využívá k ohřevu užitkové vody solární energii. Objekt, který ve Zlíně vyrostl a zahájil zkušební provoz na podzim loňského roku, tak počítal i se zabudováním solárního systému Schüco. Díky využívání obnovitelných zdrojů energie hotel přispívá k ochraně životního prostředí i trvale udržitelnému rozvoji. Sestava Schüco, která primárně slouží pro ohřev a zajištění teplé užitkové vody pro základní provoz hotelu s 20 pokoji různých standardů, se skládá z 24 plochých termických kolektorů Schüco CTE 520 CH o celkovém výkonu 48 kWt. Ty napájejí 300l zásobník s teplou užitkovou vodou (dále jen TUV) i tři 1000l akumulační nádrže s odnímatelným izolačním pláštěm tloušťky 10 cm. Nechybí ani kompletní solární předávací stanice s čerpadly, přepínacími ventily a odvzdušňováním či regulační jednotka Schüco Maximo s dotykovým displejem, která zajišťuje plynulý a prakticky také bezúdržbový chod systému. Systém dokáže uspořit značné množství jinak využívaného zemního plynu.

Systém výrazně přispívá k pozitivní energetické bilanci objektu

"Solární termické systémy Schüco, které lze instalovat na plochou střechu, nad rovinu střechy, do střešní konstrukce, jako celostřešní konstrukci, jako markýzu či do fasády, umožňují ubytovacím zařízením i dalším komerčním a průmyslovým objektům při nízkých provozních nákladech řešit významnou část energie potřebné na ohřev užitkové vody," vysvětluje Ing. Peter Tumpach, specialista na solární systémy firmy OKNO HOLDING, a.s., která systém do Lesního hotelu ve Zlíně dodala, a doplňuje: "Obecně lze říci, že správně nadimenzovaná soustava by měla pokrýt cca 70 % potřeby na ohřev užitkové vody a až 30 % nákladů na vytápění." Systém tedy významně přispívá k energetické bilanci objektu, navíc je v podstatě bezúdržbový a nevyžaduje pro svůj provoz žádné palivo ani dodatečnou instalační plochu, viz montážní varianty zmiňované výše. Velkou výhodou solárně termických a fotovoltaických systémů Schüco je možnost efektivní instalace i na vertikální a horizontální plochy teplých i studených fasád.

Na přesné technicko/ekonomické vyhodnocení projektu se zatím ještě čeká

Velkokapacitní solární systém hotelu ve Zlíně prozatím ještě čeká na vyhodnocení a případné efektivní doplnění/rozšíření. Prvotní projekt dokonce počítal s 80 kolektory, výkonnost a další technické i ekonomické ukazatele (roční úspora plynu, energie a emisí CO2) aktuálně nainstalovaných 24 kolektorů budou vyhodnoceny na konci sezóny. Objekty podobných parametrů v ČR pro případné srovnání totiž zatím investorům nejsou k dispozici. Již nyní jsou však úspory viditelné a nezanedbatelné, i za zimních slunných dnů dosahovala teplota na kolektorech až 95 °C (měřeno v únoru, slunný den s venkovní teplotou 12 °C). Systém prozatím prioritně slouží k ohřevu TUV, podporuje však i vytápění, které je primárně zajištěno plynovými kotli, či ohřev vody v bazénu a vířivkách hotelového wellness centra.

Většinu komponentů dodala firma Schüco

Prakticky celá solární soustava se skládá z komponentů Schüco. Termické kolektory typu CTE 520 CH jsou jednotrubkové a patří do řady Premium-Linie s vysokými hodnotami výkonu a celou řadou možností využití. Plocha o rozměrech 2,69 m2 a alternativní zdvojené sklo (nabízí model Schüco CTE 524 DH) zajišťují solární výnosy vyšší třídy. 1 kolektor CTE 520 CH dosahuje nainstalovaného výkonu 2 kWt. Rámy kolektorů jsou standardně eloxovány ve stříbrném či bronzovém odstínu, na přání je však lze opatřit i jakýmkoliv RAL odstínem. Řada Schüco Premium je jedinečná i díky kompatibilitě termických a teplovzdušných kolektorů, fotovoltaických modulů a obytných střešních oken ve stejném rastrovém měřítku.

Kvalitní systém, vždy ušitý na míru

Kolektory této řady jsou certifikovány v souladu s požadavky normy EN 12975-2 a značení CE, splňují i požadavky certifikace RAL-UZ 73 "Modrý anděl". Kolektory o celkovém výkonu 48 kWt napájejí 300l zásobník TUV typu WW 300-0 a tři 1000l akumulační nádrže typu PS 1000 s odnímatelným izolačním pláštěm o tloušťce 10 cm. Firma Schüco dodává solární zásobníky v různých velikostech i s různými funkcemi, vždy pro dokonalé a na míru šité řešení. Díky dvojitému smaltování a galvanizaci se vyznačují nejlepší možnou odolností vůči korozi. Akumulační nádrže slouží, jak název napovídá, k uchování disponibilního tepla ze solárních kolektorů (do druhého dne v nich voda dle spotřeby objektu a počasí vydrží i v zimě o teplotě až 85 °C), k doohřevu zásobníku TUV a případně také k podpoře vytápění a ohřevu vody pro hotelový wellness.

Plynulý a bezúdržbový chod udržuje regulační jednotka Schüco Maximo

Přenos tepla z kolektorů do zásobníku TUV je realizován prostřednictvím kompletní solární předávací stanice s čerpadly, přepínacími ventily a odvzdušňováním. O plynulý a v podstatě také bezúdržbový chod systému se stará automatická regulační jednotka Schüco Maximo s displejem na dotykové ovládání. Kombinace solární stanice Schüco s regulační jednotkou zajišťuje spolehlivé ovládání celého systému. Stanice automaticky reguluje potřebný průtok pomocí otáček čerpadla nastavených na regulační jednotce. Není zapotřebí provádět žádné manuální nastavení na čerpadle. Díky optimálně nastavenému průtoku lze odvzdušnění systému realizovat jednoduše a spolehlivě na odvzdušňovacím hrnci stanice. Regulační jednotka Schüco umožňuje nastavit cirkulaci teplé vody v závislosti na spotřebě. Ve srovnání s časově podmíněnou cirkulací dochází k výraznému snížení spotřeby tepla, proudu a vody.

Více informací o solárních i fotovoltaických systémech Schüco naleznete na www.schueco.cz i na internetových stránkách společnosti OKNO HOLDING, a.s. www.oknoholding.cz.

 
 
Reklama