Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární systémy značky Buderus

V současné době všichni chceme snížit své platby za teplo, a tak hledáme možné úspory energie. Jednou z možností, jak výrazně ušetřit, je zachycování sluneční energie. Tato energie dopadá neustále a zcela zdarma na naše střechy. Je škoda ji nevyužít, Buderus nabízí řešení se svými solárními kolektory.

K zachycení sluneční energie využíváme solární kolektory, které patří mezi tzv. alternativní zdroje energie. Převádějí totiž energii slunečního záření do teplonosné látky, resp. umožňují využívat tuto energii pro ohřev teplé nebo bazénové vody, případně pro podporu vytápění.

V době krize a období utahování opasků stát nabízí velice zajímavý dotační program zaměřený na úspory energie a využití obnovitelných zdrojů energie. Program se jmenuje Zelená úsporám, je vyhlášený Ministerstvem životního prostředí a administrovaný Státním fondem životního prostředí. Je určen hlavně pro fyzické osoby, bytová družstva, společenství vlastníků a další. Prakticky kdokoli, kdo přemýšlí o úsporách energie na vytápění, dosáhne za určitých podmínek na dotaci z tohoto programu. Program je zaměřen na tři podporované oblasti. Je to možnost zateplení objektu a výměny oken, podpora novostaveb v pasivním energetickém standardu a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech. Značka Buderus nabízí produkty v této poslední podporované oblasti. V široké nabídce najdeme solární kolektory pro ohřev teplé vody a podporu vytápění, tepelná čerpadla a kotle na spalování dřevní hmoty. Více informací o možnostech solární techniky a o výši podpory solárních systémů se dozvíte v následujících řádcích.

Značka Buderus nabízí řešení pro rodinné domy v podobě předpřipravených solárních paketů, které jsou sestaveny ze solárních kolektorů a potřebného příslušenství. Konkrétně jsou to varianty s deskovými či vakuovými trubicovými kolektory. Jedná se tedy o technicky optimalizovaný a cenově zvýhodněný solární systém sestavený dle přání zákazníka. Solární pakety zahrnují solární kolektory, systémy pro uchycení kolektorů na střechu, kompletní stanici, regulaci, solární zásobník teplé vody a další. Všechny komponenty těchto systémů jsou vzájemně sladěny a odzkoušeny, čímž je zaručena jejich správná funkce, jednoduchá obsluha a nenáročná montáž a servis celého zařízení.

U solárních paketů pro ohřev teplé vody je možné si vybrat mezi deskovými a vakuovými trubicovými kolektory. Podle krytiny na střeše či konkrétního místa pro instalaci kolektorů si zvolíte způsob uchycení kolektorů. Kolektory je možné namontovat na šikmou střechu nebo je integrovat přímo do střechy, anebo je můžeme instalovat na plochou střechu. Dále, podle počtu osob v domácnosti či podle spotřeby teplé vody, se zvolí bivalentní solární zásobník o objemu 300 až 500 litrů. Vše je pak optimálně regulováno a řízeno solárními regulátory. Podmínky programu ohledně energetického zisku solárních kolektorů splňují už i dva kolektory značky Buderus orientované na jih. Pro rodinné domy lze u solárních systémů pro ohřev teplé vody v rámci programu Zelená úsporám získat fixní dotaci ve výši 55 000,- Kč. U solárních paketů pro ohřev teplé vody a podporu vytápění si taktéž můžete vybrat mezi deskovými a vakuovými trubicovými kolektory. Musíte však počítat s větším počtem kolektorů, protože potřebujeme zachytit více sluneční energie, nejen pro ohřev teplé vody, ale i pro podporu vytápění. Používáme tak až 6 deskových kolektorů a až 60 trubic vakuového trubicového kolektoru. Dle konkrétní dispozice se zvolí správný typ uchycení kolektorů na šikmou či plochou střechu. Kombinovaný zásobník pro ohřev teplé vody a podporu vytápění je konstrukčně odlišný od klasického bivalentního solárního zásobníku. Využívá systému nádoba v nádobě, kdy ve vnitřní nádobě se ohřívá teplá voda a ve vnější nádobě se akumuluje teplo pro podporu vytápění. Kombinované zásobníky tak zajišťují uživateli dostatečný komfort teplé vody a nezanedbatelné množství energie pro podporu vytápění. Vše je pak opět optimálně regulováno a řízeno vyspělými solárními regulátory. Tím je zajištěno maximálního využití solární energie a je dosažena co největší úspora energie od dodatečného zdroje tepla. Pro rodinné domy lze u solárních systémů pro ohřev teplé vody a přitápění v rámci programu Zelená úsporám získat fixní dotaci ve výši 80 000,- Kč.

Dále značka Buderus nabízí řešení pro bytové domy. U těchto systémů už musíme počítat s větším počtem kolektorů a akumulačních nádob. Výše fixní dotace pro bytové domy u solárních systémů pro ohřev teplé vody v rámci programu Zelená úsporám je ve výši 25 000,- Kč na bytovou jednotku. Pro solární systémy pro ohřev teplé vody a přitápění lze u bytových domů získat dotaci ve výši 35 000,- Kč na bytovou jednotku. Výše těchto dotací určitě osloví bytová družstva nebo společenství vlastníků bytových jednotek uvažujících o rekonstrukci zdroje tepla či pokud chtějí snížit své náklady na energii. Náklady na energii se sníží v podobě ušetřeného zemního plynu u plynových kotelen anebo v podobě nižší ceny za odebrané teplo z centrálního zásobování teplem. Značka Buderus má s těmito složitějšími solárními systémy letité zkušenosti, které uplatňujeme při poradenství a samotných realizacích. Dalším bonusem z programu Zelená úsporám je dotace na projektovou dokumentaci. Dle konkrétního případu lze dosáhnout na dotaci až ve výši 15 000,- Kč.

Program Zelená úsporám je vyhlášen do konce roku 2012 a mělo by se mezi žadatele rozdělit cca 25 miliard korun. Investice do solárních systémů s dotací z tohoto programu se určitě vyplatí. Bližší informace o solárních systémech, optimalizovaných solárních paketech, programu Zelená úsporám a dalších podporovaných produktech značky Buderus naleznete na webových stránkách www.buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...